≫ 

Krv umetnika nije voda: Osmoro dece jednog napolitanskog glumca postali su glumci, pisci i pesnici

Ogroman je uticaj Eduarda Skarpete na razvoj napolitanskog teatra i italijanske komedije uopšte, i oseća se do danas. Ali taj uticaj je drastično uvećan aktivnim seksualnim životom koji je vodio, u braku i van braka, jer su mu deca išla njegovim stopama, čak i ona koja nije priznao

  • 0
Italijanska kultura, Italija, Italijanska kinematografija, Eduardo Skarpeta Sleva nadesno: Titina De Filipo, Valter Kjari i Eduardo De Filipo, u italijanskoj komediji „Pet sirotana u automobilu” iz 1952. Foto: Wikimedia Commons / Public domain / Mario Mattoli, Mario Albertelli / Cavarrone

Eduardo Skarpeta (1853—1925) je, po tvrdnjama samih Italijana, bio najvažniji glumac i komediograf napolitanskog teatra krajem 19. i početkom 20. veka, čovek koji je oblikovao savremeno pozorište najvećeg grada južne Italije, i jedan najranijih njihovih filmskih glumaca, budući da je počeo da snima već 1911.

Njegove komedije žive do dana današnjeg, i po njima je snimljeno mnoštvo filmova; najčuvenija i najvoljenija je „Beda i plemenitost” (ital. Miseria e nobiltà), po kojoj su snimljena tri filma, od kojih je najpoznatija verzija iz 1954. sa Totom u glavnoj ulozi (i Sofijom Loren u sporednoj).

Iz pozorišta se povukao 1909. nakon što je na sudu dobio Gabrijela D'Anuncija, koji ga je tužio zbog parodiranja komada „Kćer Jorija”. Parnica, najspektakularniji događaj italijanskog teatra tog doba, Skarpetu je ostavila duboko razočaranog napadima i izostankom podrške od strane ljudi od kojih ju je očekivao (samo je Benedeto Kroče stao na njegovu stranu).

Italijanska kultura, Italija, Italijanska kinematografija, Eduardo Skarpeta Eduardo Skarpeta, napolitanski glumac i komediograf, otac osmoro glumaca, dramaturga, pesnika i pisaca. Foto: Wikimedia Commons / Public domain / Yuma

Ono po čemu je posebno interesantan, jesu njegova deca. Bilo ih je najmanje devet, ali samo dvoje je dobio sa suprugom Rosom De Filipo, koju je oženio 1876.

Njihov prvi sin Domeniko verovatno nije bio njegov, već sin italijanskog kralja Vitorija Emanuela II (zvuči fantastično ali kralj je jedno vreme bio ludo zaljubljen u Rosu; Skarpeta je čak navodno dobio 25.000 lira da je oženi i ozakoni malog); drugo njihovo dete bio je Vinčenco Skarpeta.

S nastavnicom muzičkog Frančeskom Đanetom dobio je Mariju, a s Luizom De Filipo, Rosinom bratičinom, sinove Eduarda i Đuzepea zvanog „Pepino” te kćer Anuncijatu zvanu „Titina”, koji su nosili prezime De Filipo. Sa Rosinom polusestrom Anom De Filipo dobio je Ernesta Murola (zvanično je bio sin bogatog trgovca Vinčenca Murola), te Eduarda i Paskvalea, koji su nosili prezime De Filipo.

VIDEO: Insert iz filma „Beda i plemenitost” iz 1940. u kojem glumi Vinčenco Skarpeta, zakoniti sin Eduarda Skarpete

Sva njegova deca, sem Domenika koji verovatno i nije bio njegov, postala su veliki italijanski dramski umetnici, glumci, pisci, pesnici. Da jabuka ne pada daleko od stabla, da krv nije voda, jasno je, ali je svejedno neverovatno. Može li se to objasniti ikako drugačije sem genetskom sklonošću ka umetnosti, ka Lepom?

Krenimo redom. Vinčenco Skarpeta (1877—1952) je bio glumac, komičar i komediograf; glumio je, navedimo samo to, u filmskoj verziji „Bede i plemenitosti” iz 1940. Marija Skarpeta (1891—1949) je bila komediografkinja i spisateljica.

Eduardo De Filipo (1900—1984) je bio glumac, dramski pisac i scenarista, jedan od najvažnijih italijanskih umetnika 20. veka, toliko značajan da je za svoj doprinos italijanskoj kulturi imenovan za doživotnog senatora Italijanske Republike.

Italijanska kultura, Italija, Italijanska kinematografija, Eduardo Skarpeta Sleva nadesno: Pepino De Filipo (koji je za ovaj film nagrađen Srebrnom vrpcom za najbolju sporednu ulogu), njegova rođena sestra Titina De Filipo, i najslavniji italijanski komičar svih vremena Toto, u filmu „Toto, Pepino i odmetnici” iz 1956. Pepino i Titina su bili vanbračna deca najvećeg napolitanskog glumca, komičara i komediografa Eduarda Skarpete. Foto: Wikimedia Commons / Public domain / Io / IlSistemone, Octave.H

Njegov sin Luka (1948—2015) je takođe bio glumac i direktor pozorišta; poćerka Anđelika Ipolita (1944), mada nije bila njegova krv, takođe je bila glumica.

Eduardov brat Pepino (1903—1980) bio je gumac, komediograf i komičar: istinska legenda italijanske komedije. Njihova sestra Titina (1898—1963) — glumica, dramaturškinja i scenaristkinja.

Ernesto Murolo (1876—1939) bio je pesnik (u saradnji sa kompozitorom Ernestom Taljaferijem iznedrio je mnoge i danas voljene napolitanske pesme), dramaturg i novinar; njegov sin je bio jedan od najslavnijih napolitanskih kantautora Roberto Murolo (1912—2003).

Eduardo De Filipo (1903—1968), koji je uzeo umetničko ime Eduardo Pasareli da ga ne bi mešali sa slavnijim polubratom, bio je, pogađate, glumac, isto kao i njegov brat Paskvale De Filipo (1906—1978). Prosto čudesno.

(P. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA