≫ 

"Divni Vlasta, nezaboravni Vlasta!": Rediteljka otkrila - igrao je Nušića i na Golom otoku

Vlasta Velisavljević biće sahranjen u subotu na Novom groblju u Beogradu

  • 0
Vlasta Velisavljević

Vlasta Velisavljević / Foto: Tanjug/Rade Prelić

Glumac Vlastimir Vlasta Velisavljević preminuo je pre dva dana u 95. godini nakon što je izgubio bitku s opakim virusom korona, a malo ljudi zna da je predstave igrao tokom trogodišnjeg boravka na Golom otoku.

Rediteljka Tatjana Mandić Rigonat, s kojom je sarađivao i u hit predstavi "Gospođa ministarka" pozorišta "Boško Buha", i poslednju odigrao 8. marta 2020. godine, ovo otkriva.

- Kad smo radili "Ministarku", a on meni kaže: "Pa ja sam već igrao u muškoj podeli?" "Nemoguće. Kad?" "Pa na Golom otoku" - objašnjava rediteljka za Kurir.

U i danas kultnoj predstavi s Goranom Jevtić Vlasta je sjajno odigrao ujka Vasu, ali, i pored svojih godina, u duši je bio dečak.

- Dete koje se radovalo glumi, razigrano dete koje je stvaralo čaroliju kad stupi na scenu, dete koje je pomilovalo blagošću svoje duše svakoga ko je sa njim delio pozorišno vreme na sceni i oko nje. Imala sam čast da radim sa Vlastom, da budem u njegovoj blizini, da slušam njegove priče i da se topim od miline kad mi kaže: "Moja rediteljka". Godinama sam pisala predloge da Vlasta dobije nagradu Dobričin prsten za životno delo. Nije je dobio. Čitala sam mu preko telefona šta sam pisala, on se smejao. Vlasta nije glumio glavne uloge, ali svaka njegova uloga bila je glavna - velika, važna, posebna, natopljena suštinom, smislom igre i postojanja u pozorišnoj priči - poručuje Mandić Rigonat i završava:

- To što ćete čitati da je Vlasta otišao iz našeg sveta skoro pa u 95. godini, neka vas ne zavara. Te godine su ovozemaljske. Vlasta je bio zvezdani maljčik, podrostok u univerzumu umetnosti kojoj je pripadao. Divni Vlasta, nezaboravni Vlasta! Srce bez ogorčenosti, duša koja se nije okamenila u logorima (nemački logor i Goli otok). Vlasta je veliki komičar uz kojeg pristaju Gogoljeve reči: "Prava muza komedije je ona ispod čije maske smeha se slivaju suze". U njemu je ta muza komedije živela uz najdublje razumevanje ljudske tragedije, koju je Vlasta video, svedočio, ne gubeći poverenje u čudo života.

Vlasta Velisavljević biće sahranjen u subotu na Novom groblju u Beogradu, baš na dan kad se obeležava Svetski dan pozorišta.

Video: Ovako je veliki Vlasta Velisavljević govorio

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA