"Beograd mora da ima pozorište koje se zove "Branislav Nušić""

- Njegove drame su retko izvođenje u odosu na komedije koje su postale obavezno štivo u gotovo svim srpskim pozorištima - rekao je Egon Savin

  • 0
Branislav Nušić Branislav Nušić u svečanom odelu sa odlikovanjima / Foto: Wikipedia
Branislav Nušić Branislav Nušić u svečanom odelu sa odlikovanjima / Foto: Wikipedia

Premijera predstave "Pučina" nastale po delu Branislava Nušića, u režiji Egona Savina biće premijerno izvedena 10. aprila na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta, najavljeno je danas u JDP-u.

Dramu jednog od najvećih domaćih komediografa Branislava Nušića, prvi put je na Veliku scenu Jugoslovenskog dramskog pozorišta postavio Dejan Mijač 1977. godine.

U predstavi su igrali Milan Gutović, Svetlana Bojković, Branko Cvejić, Josif Tatić, Cvijeta Mesić…

Savin je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu režirao još jednu građansku dramu Branslava Nušića 2007. godine.

Reč je o drami "Tako je moralo biti" koja je sa velikim uspehom izvođena više od deset godina.

Ovaj put Nušićev komad na sceni JDP-a u režiji Egona Savina oživeće Nenad Jezdić, Sloboda Mićalović, Ljubomir Bandović, Vesna Stanković, Bojan Lazarev, Cvijeta Mesić, Jovana Belović, Bojan Dimitrijević, Nebojša Milovanović i Goran Šušnjik u alternaciji, Maja Kolundžija Zoroe, Marko Baćović i Bogdana Obradović.

Govoreći o pripremi predstave, Savin je istakao genijalnost Branislava Nušića kao, pre svega, dramskog pisca.

- Njegove drame su retko izvođenje u odosu na komedije koje su postale obavezno štivo u gotovo svim srpskim pozorištima. Nušić je rodonačelnik srpske građanske drame. Pisao je porodične drame u miljeu visokog građanskog društva u Beogradu koje čine kao i danas bogati trgovci, advokati, lekari... U tom miljeu nam Nušić nam na duhovit način otkriva svet licemerija, korupcije, pohlepe... Sve oni što krasi dramu mentaliteta kakva je i naša "Pučina" -  kazao je Savin.

Cenjeni reditelj napominje da najlakše radi u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

- U tom teatru zahvaljujući upravi mogu da napravim podelu kakvu želim. Ne ulazi se u zadatke pripremanja tragikomedije mentaliteta kakva je "Pučina" bez sjajnog anasambla i odlične tehnike, a Jugoslovensko dramsko sve to ima omogućava pozorišnim stvaraocima - kazao je Savin.

Kako kaže, nikako ne može da poveruje kako Beograd nema pozorište koje se zove po našem najznačajnijem komediografu.

- Beograd mora da ima pozorište koje se zove "Branislav Nušić". To je pisac koji je u rangu najznačajnijih evropskih komediografa poput Molijera, Gogolja, Ostrovskog...Pozivam ljude iz gradke uprave da razmisle o osnovnom pitanju ne samo srpskog pozorišta, već srpske kulture - rekao je Jezdić.

Nenad Jezdić Nenad Jezdić Foto: Marko Jovanović

Nenad Jezdić ističe da ga je uloga u predstavi "Pučina" prelomila u odluci da pređe u stalni ansambl Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

- Izazov savladavanja uloge u predstavi "Pučina" pomogao mi je da donesem takvu odluku. Nikada nisam imao takvo emotivno trajanje na sceni kao što je to slučaj sa ulogom Vladimira Nedeljkovića u predstavi "Pučina". Dragoceno je osećanje kada imate skoro pa potpunu sigirnost u onog ko vas vodi kroz predstavu, a Egon Savin to svakako čini sa mnom u Jugoslovenskom dramskom pozorištu - kazao je Jezdić i dodao da je ozbiljan izazov za svakog glumca da odigra čoveka koji je u jednom danu izgubio sve.

"Taj sunovrat muškosti, društvenog statusa, ugleda u tako kratkom vremenu nije lako dočarati, ali pokušaćemo..." kazao je Jezdić.

Sloboda Mićalović napominje da je za nju velika sreća što je deo predstave kakva je "Pučina".

- Igram Jovanku koja spremna da učini mnoge stvari i pokušala sam na sceni da opravdam svaki njen postupak. Odlika velikih reditelja je da nam naprave čvrstu konstrukciju u kojoj će se glumci osećati komotno da razvijaju predstavu iz igranja u igranje. Egon Savin je to učinio i svi zajedno se radujemo premijeri- kazala je Mićalović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA