Premijera predstave "Venera u krznu", Dejvida Ajvsa u režiji Tatjane Mandić Rigonat

U utorak, 20.04.2021. u 19 časova na sceni Teatra VUK

  • 0
Venera u krznu, Teatar Vuk Foto: Jean-Marie Fox

U predstavi igraju: KATARINA MARKOVIĆ i MILUTIN MILOŠEVIĆ

Drama "Venera u krznu" Dejvida Ajvsa nije dramatizacija čuvenog romana iz 19. veka "Venera u krznu" Zaher Mazoha, već originalno dramsko delo. Po ovoj drami Roman Polanski je 2013. godine snimio film, kao satiru o seksizmu. Drama počinje kao priča o piscu Tomasu Novačeku koji je dramatizovao roman Zaher Mazoha, a želi i da ga režira, pa organizuje audiciju kako bi pronašao idealnu glumicu, koja bi oživela na sceni njegovu fantaziju, viziju Vande fon Dunajev, dominantne žene, okrutne Venere iz Mazohovog romana. Na audiciju dolazi glumica Vanda Džordan, pa se između njih dvoje razvija složena psihološka igra, koju Dejvid Ajvs dijaloški majstorski gradi.

Venera u krznu, Teatar Vuk Foto: Jean-Marie Fox

U drami "Venera u krznu" Dejvid Ajvs rekontekstualizuje roman Zaher Mazoha. On ga koristi kao građu za komponovanje višeslojne savremene prozorišne priče koja preispituje temu mazohizma, odnose dominacije i pokoravanja, pozicije i igre moći na više nivoa i planova. Tema osvete Venere, zbog  civilizacijski kroćenih, ukalupljivanih, sputavanih moći Žene, tutnji kroz dramski tekst. Pozornica postaje mesto borbe glumice u reditelja, mesto njihovog uzajamnog propitivanja baš kao i likova iz Mazohovog romana, kulturoloških obrazaca, uloga i pozicija žene i muškarca unutar njih. Pozornica je mesto u kojem rodne uloge gube svoj društveni oslonac i postaju ambivalentne i zamenjive. Mesto u kojem su razne energije, strasti, stavovi, predrasude, upliću u stvaralački proces. Mitsko mesto u kojem se mešaju fantazija i realnost, sudaraju svetovi najdublje intime, svesnog i nesvesnog, ispituje ljudska priroda, nagoni. To je mesto zanosa i otkrića onoga o čemu ćutimo ili nismo svesni bili da postoji u nama. Stvaranje u pozorištu je Bodrijarovsko zavođenje.

Na najdubljem nivou drama slavi kreativni pricip žene oličen u mitskoj Veneri- Afroditi koja ima mnoga lica. Intrigantan je u kontekstu pokreta "Me Too". Vraća nas na suštinska pitanja i inteligentno ismeva pseudo kanone kojima se u ime slobode, manipuliše slobodom i žene i muškarca.

Venera u krznu, Teatar Vuk Foto: Jean-Marie Fox

Roman "Venera u krznu" Zaher Mazoha bio je inspiracija Francu Kafki za priču „Preobražaj“, legendarnoj grupi Velvet underground i Lu Ridu za pesmu "Venus in furs" (1967).

Reditelj Hesus Franko (1969) zatim Viktor Nuvenhas i Martje Sejfer (1994) snimili su filmove "Venera u krznu". Roman je bio inspiracija mnogim slikarima. Sa Zaher Mazohom i njegovom "Venerom u krznu", objavljenom 1870. godine mazohizam kao tema umetničkog dela je na poetičan i književno složen način, ušao u književnost.

Prevod drame s engleskog: ELIO RIGONAT

Kostim: MINA MILADINOVIĆ

Dramaturgija i prostor: TATJANA MANDIĆ RIGONAT

Muzika: ELIO RIGONAT

Scenski pokret: IGOR KORUGA

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA