Drama "U čeljusti medveda", u režiji Svetlane Dimčović, 23. maja u Bitef teatru

Glave uloge tumače Damjan Kecojević i Marija Bergam

  • 0
Marija Bergam Bitef teatar

Bitef teatar, Marija Bergam Foto: Wikimedia/Goldfinger at Serbian Wikipedia, Milena Đorđević

Drama "U čeljusti medveda" Dejvida Kruka, u režiji Svetlane Dimčović, biće odigrana u nedelju 23. maja, u 19 časova u Bitef teatru. Glave uloge tumače Damjan Kecojević i Marija Bergam, dok je za scenografiju zadužen Aleksandar Denić.

Autorska Napomena:

 

Agent Ruske tajne službe ispituje velikog humanitarca. Zašto bi rizikovao život za ljude koji mu nisu ništa? Zašto su bili umešani Amerikanci? Polako Agent otkriva istinitu priču.

Zatvorenik je Raul Valenberg, švedski diplomata koji je pomogao da se spase do 100,000 Jevreja iz ratom razorene Mađarske.

Drama se zasniva na istinitim događajima. Prikazuje sukob dve osobe, kao i Rusije i Zapada.

Dejvid Kruk

 

Lubjanka je bila najgori zatvor u Sovjetskom Savezu posle rata, u njega su sprovedeni razni nacisti, ratni, a i drugi zločinci koji su pali u ruke NVKD-u, kasnije preimenovanog u KGB. Kod nas je UDBA imala sličnu svrhu, da ispituje i presuđuje neprijateljima države. To su naravno mogli biti i stranci. Upravo ovo se dešava Valenbergu, Švedskom diplomati koji završava u ovoj "čeljusti medveda". Tu počinje naša predstava iako istorija nema više da nam kaže, koliko su ga držali, kako i kada je preminuo. Baš u tom vakumu, u toj strogo čuvanoj državnoj tajni, se odvija ovaj komad. Šta su ga sve pitali, šta je on uopste mogao da odgovori da izvuče živu glavu? A zamislite na momenat sebe, u ćeliji, kako se oslanjate na svoju državu da vas izvuče... Da li ste vi izdali državu, ili je ona izdala vas? I da li ce iko da se pozabavi vama?

Svetlana Dimčović

 

Rođena 1975. u Beogradu. Diplomirala Dramske Umetnosti i Englesku Književnost na Univerzitetu u Birmingemu 1997 godine. 2001. godine izabrana kao član rediteljskog programa Royal National Pozorišta u Londonu. Radi kao Asistent Režije i Dramaturgije u Orange Tree Pozorištu u Londonu od 2001. do 2002. godine, gde režira dramu Harolda Pintera „ Neka Vrsta Aljaske“. Od 2003. do 2005. godine radi kao Režiser u Gate Pozorištu u Londonu, uspostavlja nove veze sa zemljama čije drame se retko izvode na Engleskom govornom području.

2005. godine dobija nagradu za novi mjuzikl i adaptaciju dnevnika iz Drugog Svetskog Rata. Osniva trupu Merchant Culture 2013. godine sa ciljem digitalizacije umetnosti, ukljucujuci i pozoriste.

Režije: Dear Mr Branson (Merchant Culture YouTube kanal), Ljudski Med (Young Vic, London), Orkestar Marsira I Dalje (Sky TV, Barbican Theatre, Bush Theatre, Sage Gateshead Theatre), J***te.com - Prica o Mehurima i Krahovima (Traverse Theatre Edinburgh, drama Dejvida Kruka), Bazen (Avignon Festival), Istinogovornik (King’s Head, London, drama Dejvida Kruka), Devojke iz Belfasta (King’s Head, London),The Potting Shed (Finborough Theatre, London, drama Graham Greene-a), Oaza(Gvadalup, Karibi), Glas sa Ulice (Bush Theatre, London), Bog Pakla (Atelje 212),Napolju (Orange Tree Theatre, London), Litvanski Festival (Umetnički Direktor i Režiser, Southwark Playhouse, London), Zuva se Raspada ( Lyric Theatre Hammersmith, London), Profesionalac (Citizens, Glasgow, Škotska), Berači Pečurki(Southwark Playhouse, London), Pisci, Generacija (Arts Printing House, Vilnus, Litvanija); Slomljena (Riverside Studios, London); Mladi Pisci (Kud Sodobnost, Ljubljana, Slovenija); IrakDoc - Karol Čerčil (Pozorište Nove Drame, Moskva, Rusija); Stadt Land Fisch ( Tampere Festival, Finska); Operacija Emocionalna Verbalizacija ( West Yorkshire Playhouse, Leeds); Kraljica C (Gate Theatre, London);Put u Nešvil (Soho Theatre, London); Zaboravljeni Grad (Young Vic, London);Brodolom, Bosanski Lonac u Parizu (Arcola Theatre, London); Nema razlike i Posete su od.... ( West Yorkshire Playhouse, Leeds); Padamo i Kažnjeni (ICA, London);Neka Vrsta Aljaske (Orange Tree Theatre, London); Najmljeni (Courtyard Theatre, London); Sastanak na Slepo i Doručak bez Izbora ( Etc Theatre, London).

Opera: Razglednice iz Andaluzije (BAC, London).

Cirkus: Šekspirova Bura ( Adaptacija i Režija, Factory, Warwick).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA