≫ 

Saopštene nagrade 66. Sterijinog pozorja: Najbolja predstava iz Novog Pazara

Odluka o nagradi za najbolju predstavu doneta većinom glasova

  • 0
Pozoriste Foto: Pixabay/HolgersFotografie

Žiri 66. "Sterijinog pozorja" odlučio je većinom glasova da nagrada za najbolju predstavu pripadne "Ako dugo gledaš u ponor" u režiji Zlatka Pakovića, Regionalnog pozorišta Novi Pazar i Kulturnog centra Novi Pazar.

Iz "Sterijinog pozorja" danas je saopšteno da je jednoglasno odlučeno da nagrada za tekst savremene drame pripadne Olgi Dimitrijević za predstavu "Radio Šabac", koju je sama i režirala za Šabačko pozorište, dok je Sterijina nagrada za režiju pripala Milanu Neškoviću za predstavu "Kus petlić", Narodnog pozorišta / Narodnog kazališta / Népszínház iz Subotice.

Kako se navodi, žiri u kome su rediteljka Snežana Trišić, glumica Nataša Tapušković, dramski pisac Davor Špišić, scenograf Darko Nedeljković i glumac Mihajlo Nestorović, video je od 18. do 26. juna deset predstava u takmičarskoj selekciji 66. "Sterijinog pozorja".

Što se tiče Sterijine nagrada za glumačko ostvarenje žiri se jednoglasno odlučio za Minju Peković za ulogu Milje Bušatlije u "Kus petliću", Srđana Sekulića kao Komnena barjaktara u istoj predstavi, kao i Rifata Rifatovića za ulogu u predstavi "Ako dugo gledaš u ponor", dok je odluka doneta većinom glasova u slučaju Borisa Kučova za ulogu u "Vitezovima Lake male", u režiji Andraša Urbana, pozorišta "Deže Kostolanji“ iz Subotice.

Sterijina nagrada za scenografsko ostvarenje pripalo je Adisi Vatreš Selimović za "Šindlerov lift" reditelja Kokana.

Mladenovića i Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, a za kostimografsko ostvarenje dobila je Biljana Grgur za "Kus petlić", obe jednoglasno.

Sterijina nagrada za originalnu scensku muziku pripala je većinom glasova žirija Božidaru Obradinoviću za "Ako dugo gledaš u ponor", dok je jednoglasno nagrada za koreografiju došla u ruke Timee Filep za "Vitezova Lake male". Kokan Mladenović je većinom glasova dobio Steriju za dramatizaciju za "Šindlerov lift", a Saša Latinović jednoglasno za scenski govor u "Kus petliću".

Specijalna Sterijina nagrada za režiju pripala je Zlatku Pakoviću za "Ako dugo gledaš u ponor".

Sterijine nagrada iz Fonda "Dara Darinka Čalenić" jednoglasno su pripale za najbolju mladu glumicu Anđeli Marić u "Ako dugo gledaš u ponor" i Milošu Laziću za najboljeg mladog glumca u "Kus petliću".

Nagradu publike za najbolju predstavu, sa prosečnom ocenom 4,63, dobilo je ostvarenje "Kao da kraj nije ni sasvim blizu" reditelja Nikole Zavišića i Bitef teatra iz Beograda.

Nagrada za glumačku barvuru "Zoran Radmilović", Narodnog pozorišta Timočke Krajine "Zoran Radmilović“ iz Zaječara i Sterijinog pozorja, pripala je Minji Peković za ulogu u "Kus petliću", na osnovu odluke žirija u kome su Vladimir Ðuričić, Aleksandar Milosavljević i Aleksandar Gajin, piše Tanjug.

Igor Greksa je za ulogu Ðakona Avakuma u "Kus petliću" dobio nagradu producentske kuće "Skomedijasko" za epizodu, na osnovu jednoglasne odluke žirija u kome su Darinka Nikolić, Teofil Pančić i Igor Burić.

Žiri Okruglog stola kritike Sterijinog pozorja, u sastavu Darinka Nikolić, Isidora Popović i Vlatko Ilić, doneo je jednoglasnu odluku da Sterijinu nagradu "Dejan Penčić Poljanski" za najbolju predstavu ravnopravno podele "Kus petlić" i "Vitezovi Lake male".

Sterijina nagrada za kritiku "Miodrag Kujundžić", po odluci žirija u kome su Zoran Maksimović, Simon Grabovac i Miroslav Stajić, jednoglasno je pripala Slobodanu Saviću za tekst "Lična odgovornost i kolektivna propast" - o predstavi "Gustav je kriv za sve", Kokana Mladenovića i pozorišta "Deže Kostolanji", objavljenom u časopisu NITI (broj 12-13, godina VII, 2020).

Video: Žarko Laušević: Svako vreme je dobro za istoriju i Šekspira

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA