≫ 

Novo pozorište Teatrijum objavilo repertoar za avgust: Od Milunke Savić do nevinog zatvorenika

Pozorište Tihomira Stanića na otvorenom ima novi program

  • 0
Pozorište Teatrijum Tihomir Stanić u ulozi Ive Andrića / Foto: Promo/Pozorište Teatrijum

Novo pozorište na otvorenom “Teatrijum” u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja u Beogradu nastavlja sa programom tokom avgusta.

Monodrama “Milunka Savić” sa Vesnom Stanković je na repertoaru večeras, dok će veliku pažnju 5. avgusta izazvati gostovanje monodrame “Oj, živote” poznatog glumca Željka Dimića, ili Džeka Dimiča, sa uspešnom karijerom u Americi.

Nastala prema tekstu Josipa Pejakovića, ovo je priča o čoveku koji dobrovoljno odlazi na odsluženje zatvorske kazne u Foču umesto svog mlađeg brata, počinioca ubistva s predumišljajem.

Pozorište Teatrijum Džek Dimič / Foto: Promo/Pozorište Teatrijum

Protagonista monodrame na komediografski način govori svoju muku i veoma emotivno iznova proživljava sve što mu se tokom odsluženja kazne dogodilo, a prepoznatljivim bosanskim dijalektom glumac pripoveda kroz glavni lik, ali i kroz sve likove sa kojima se njegov protagonista susreće.

Mešavina humora i tuge, drama publiku navodi da se sa pričom junaka poistoveti i da sa njom saoseća.

Predstava u adaptaciji i režiji Dimiča je do sada igrana u Los Anđelesu, Čikagu, Njujorku, Bosanskoj Dubici, a u junu 2019. godine i premijerno u Beogradu u klubu “Polet”.

Sav prihod od prodatih karata biće uplaćen Solidarnoj kuhinji, a komad će biti uskoro odigran i u Novom Sadu, Pirotu, kao i rodnom gradu glumca - Bosanskoj Dubici.

Naredne večeri, 6. avgusta na programu će biti monodrama “Odbrojavanje” u izvođenju glumice Maje Šarenac, kao zbir kolumni dramske autorke Tene Štivičić, nastalih u periodu od proteklih pet godina.

Pozorište Teatrijum Monodrama “Milunka Savić” / Foto: Promo/Pozorište Teatrijum

Delo govori o emancipaciji i traženju identiteta žene u svetu koji je nastao po pravilima jačeg pola.

Maja Šarenac, glumica gradskog pozorišta iz Podgorice, poznata je iz raznih serija, kao što je komedija “Komšije” Milana Karadžića.

Autorsko veče stand up komedije 7. avgusta će izvesti glumica Mariana Aranđelović, koja na duhovit način predstavlja svakodnevne frustracije pojedinca u odnosu na savremeno društvo, međuljudske odnose ili socijalne vrednosti.

Za promenu, 8. avgusta nije na programu monodrama, već komad sa tri lica ,,Sirena i Viktorija” ruskog pisca Aleksandra Galina, čija su dela igrajna na pozornicama Beograda (“Lica” - Atelje 212, “Konkurs” - BDP) i Srbije.

Pozorište Teatrijum ,,Sirena i Viktorija” / Foto: Promo/Pozorište Teatrijum

Režiju potpisuje i glumac u ovoj socijalnoj komediji zabune - Radoslav Rale Milenković, a uz njega igraju Tatjana Kecman i Milena Pavlović.

Kolažna kabaretska priča ,,Ljubavni vremeplov” će biti izvedena 9. avgusta, kao portret o čuvenim ljubavima srpskih velikana, pisaca, naučnika, vladara, muzičara i glumaca - od Ðure Jakšića, Laze Kostića i Lenke Dunđerski, preko Jovana Dučića, Alekse Šantića, Disa, Alekse Šantića, Milutina Milankovića, Desanke Maksimović, do Dragana Nikolića i Milene Dravić.

Svaka priča ima svoju pesmu upravo iz tog perioda, tako da je ovo i muzički vremeplov, koju izvodi uživo glumica Vesna Stanković, autor projekta, uz pratnju klavira i gitare muzičara Vladimira Preradovića Lorda.

Ideja o pozorištu Teatrijum pokrenuta je na inicijativu dramskog umetnika Tihomira Stanića, uz podršku Univerziteta u Beogradu, koji je ustupio dvorište Kapetan Mišinog zdanja, i gradske opštine Stari Grad.

Upravnik pozorišta je glumac Vladan Gajović, član Narodnog pozorišta u Beogradu, a plan je da do 31. avgusta Teatrijum ima više od 50 izvođenja svojih predstava.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA