≫ 

Treći Prajd pozorišni festival: Glavna tema - manipulacije

Međunarodni gosti donose veoma zanimljive umetničke forme koje preispituju postojeće okvire, ne samo u pozorištu već i u čitavom društvu

  • 0
Prajd pozorišni festival Prajd pozorišni festival / Foto: Hartefakt arhiva

Hartefakt fond će u okviru ovogodišnje Nedelje ponosa organizovati treći Prajd pozorišni festival. Ovogodišnje izdanje festivala održaće se od 12. do 17. septembra.

Tematski okvir ovogodišnjeg festivala su manipulacije, koje se nadovezuju na zabrinjavajuće političke desne diskurse širom Evrope, na strah od nasilja i  regresije usled sve veće netrpeljivosti, mržnje i otvorenog nasilja prema pripadnicima LGBTIQ + zajednice u različitim zemljama.

- Velika je radost u vreme pandemije kroz pozorište preispitivati pitanja manipulacije. Ove godine naši međunarodni gosti donose veoma zanimljive umetničke forme koje preispituju postojeće okvire, ne samo u pozorištu već i u čitavom društvu. Pitanja solidarnosti, razumevanja i izgradnje drugačijih narativa za budućnost ključni su elementi našeg programa. I naravno, ljubav je zakon - izjavio je Andrej Nosov, pozorišni reditelj i kurator programa festivala.

Praj pozorisni festival „An Ongoing Song“ / Foto: Hartefakt arhiva

Predstava koja će otvoriti ovogodišnji festival 12.09. od 20 časova na sceni Raša Plaović, „An Ongoing Song“, poljskog autora Šimona Adamčeka bavi se pitanjima HIV- a iz jedne vrlo intimne pozicije, susreta, suočavanja i prihvatanja promenjenog zdravstvenog statusa. Predstavu će pratiti i susret autorskog tima sa pubikom, koji će se u saradnji sa organizacijom Potent, organizovati 13.09. u Kulturnom centru „Grad“, sa početkom u 12 časova.

„Strah od leptira“ rediteljke Isidore Goncić, zakzana za 13.09. od 20 časova na sceni UK Vuk, kroz duo dramu preispituje granice slobode, ko ih uspostavlja i koju cenu moramo platiti ukoliko ih pređemo, kao i to da li smo zapravo i u kojoj meri istinski slobodni.

Treći festilski dan posvećen je predstavi „Pazi na prazninu“, hrvatskog reditelja Romana Nikolića (14.09. od 20 časova scena Raša Plaović), koja preispituje olake izbore koje pravimo prilikom definisanja Drugog i drugačijeg. Kroz situaciju stanice na kojoj se susreću, protagonisti predstave povezuju dreg performans, tragičke junake i „moralna“ prokazivanja koja dolaze iz dokumentarnog materijala.

Fasbinderove „Kišne kapi na vrelom kamenju“, reditelja Juga Đorđevića, bave se zloupotrebom pozicija moći iz različitih perspektiva, ne libeći se da istu situaciju pogledaju iz ugla predatora i žrtve. Predstava će biti izvedena 15.09. od 20 časova na maloj Sceni Beogradskog dramskog pozorišta. Karolina Bjanki, otvoriće novi festivalski pravac umetničkog studija i pogleda publike u proces kreiranja, istraživanja i stvaranja izvedbenih umetničkih formi. Ova brazilska umetnica, koja trenutno živi u Amsterdamu, otvara važna pitanja uloge i ranjive pozicije žena u izvođačkim praksama i publici će rezultate svog rada predstaviti 16. septembra od 20 časova u galeriji Endžio.

Karte za sve predstave možete naći na blagajnama pozorišta ili putem ticketvisiona. Treći po redu, Beograd Prajd Pozorišni Festival realizuje se uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu grada Beograda, platforme Srbija stvara, kao i partnerskih organizacija Beograd Prajda, Narodnog pozorišta u Beogradu, Beogradskog dramskog pozorišta, UK „Vuk“, Galerije Endžio Haba, KC Grada.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA