≫ 

Mirjana Karanović ponovo u kultnoj ulozi Petrije, 41 godinu kasnije

Mirjana Karanović se prvi put pojavila na filmu baš u "Petrijinom vencu" 1980. godine

  • 1
KARANOVIC ANGAZMAN BDP Mirjana Karanović / Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Posle 41 godine Mirjana Karanović ponovo se nalazi u jednoj od svojih antologijskih uloga - u roli Petrije i to na sceni Teatra na Brdu.

Posle dve godine bez premijere u najmlađem beogradskom pozorištu, publika će 21. oktobra u 20 časova moći da vidi novo čitanje remek-dela jugoslovenske književnosti Dragoslava Mihailovića.

Predstava će biti rađena kao monodrama i izvodiće se nakon premijere još dva dana zaredom. Inače će sezonu u Teatru na Brdu otvariti Andrija Milošević 23. septembra svojom monodramom "Idem putem, pa zagrlim drvo".

Inače, Mirjana Karanović se prvi put pojavila na filmu baš u "Petrijinom vencu" 1980. godine, kultnom filmu Srđana Karanovića. Nakon toga, ispisala je istoriju srpske i jugoslovenske kinematografije ulogama žena koje su bile jače od sebe, vremena, prostora...

- Čitam taj roman i vidim kako taj film danas iz ove vizure deluje gotovo romantično. Kao romantična varijanta Petrije u odnosu na knjigu. Ima u tom filmu i strašnih stvari, ali ‘ Petrijin venac’ kao knjiga o njenoj sudbini je mnogo teža, mnogo surovija. Film je imao fokus na njenoj sposobnosti da preživi, izbori se sa teškoćama. To nije lako u tom jednom svetu koji je surov, koji lomi ljude.... Tad sam bila mlada i ta Petrija je meni legla, ne samo zbog toga što sam u njoj prepoznala istu duhovnu genetiku, i moju majku i moju baku, sve je to meni bilo poznato, kao i većini žena na ovim prostorima. Ono što sam kao mlada tad shvatila, to je vitalnost koju je imala kada je već ostarila. Vitalnost duha, životno zdravlje, optimizam.. Bez obzira na sve loše što joj se desilo u životu, ona kaže: "Ja ću još da živim" - rekla je svojevremeno za buro247 Karanovićeva.

Ova glumica je nedavno prešla iz Jugoslovenskog dramskog u Beogradsko dramsko pozorište, gde igra u hit komadu "Čitač".

Od sutra će bioskopska publika imati priliku da je gleda u filmu "Toma", u kom igra majku legendarnog pevača narodne muzike.

Video: Miri Karanović bi u 7. deceniji mnoge devojke pozavidele na formi: Evo kako glumica održava liniju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA