Prva premijera u ovoj sezoni: "Široka zemlja" baca novo svetlo na krizu braka i prevaru

"Široku zemlju" su u Jugoslovenskom dramskom pozorištu oživeli Vojin Ćetković, Marija Vicković, Svetlana Bojković, Irfan Mensur...

  • 0

Predstava "Široka zemlja" Artura Šniclera u režiji Marka Manojlovića premijerno je izvedena na Sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišra.

Šniclerova tragikomedija "Široka zemlja", objavljena je 1911. godine u Berlinu, a iste godine je prvi put izvedena u Folksteatru u Beču.

Osnovna tema komada je kriza braka kroz suptilnu studiju o društvenom moralu i (ne)vernosti.

- Prvi put radim Šniclera i verujem da je pisac koji će tek biti ''reotkriven''. Govori o ljudima koji ne mogu da se orijentišu i usmere život u nekom pravcu, pronađu neki svoj put - kazao je najavljujući premijeru predstave reditelj Marko Manojlović.

Komad govori o tome kako izgleda dekadencija uoči Prvog svetskog rata, slična situaciji pred kojom se danas ponovo nalazimo - egoizam i usmerenost na same sebe i svoje potrebe, dovešće do smaka sveta...

Scenografiju potpisuje Branko Hojnik, kostimografiju Lana Cvijanović i Marija Marković Milojev, a kompozitor je Vladimir Pejković.

"Široku zemlju" su u Jugoslovenskom dramskom pozorištu oživeli Vojin Ćetković, Marija Vicković, Svetlana Bojković, Irfan Mensur, Petar Benčina, Milica Mihajlović, Milena Vasić, Srđan Timarov, Tamara Šustić i Aleksej Bjelogrlić, koji je prvi put igrao na sceni teatra čiji je postao stalni član.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA