≫ 

Zavirite na premijeru predstave "U raljama života": Veliki broj javnih ličnosti nije je propustio

U pozorišnoj verziji igrali su Iva Ilinčić, Vesna Čipčić, Aleksandar Vučković, Luka Grbić, Dunja Stojanović, Vanja Nenadić, Miloš Petrović Trojpec i Marko Todorović, svi pođednako zanimljivi i neobični u interpretacijama svojih uloga

  • 0
Premijera predstave "U raljama života"

Foto: ATA Images

Svečana premijera predstave "U raljama života" Dubravke Ugrešić, u režiji Andreja Nosova, izvedena je u subotu uveče na velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta, pred velikim brojem javnih ličnosti i kolega dramskih umetnika.

Novi komad je rađen prema nekada slavnom hrvatskom romanu "Štefica Cvek u raljama života" (1981), i to prvi put u pozorištu na ovim prostorima, u dramatizaciji jedne od najboljih savremenih dramaturškinja u Srbiji - Biljane Srbljanović.

Glavnu ulogu je dobila mlada glumica u usponu Iva Ilinčić, koja je oživela junakinju tog melodramskog romana, gde je fokus na muško-ženskim odnosima, svim problemima, usponima i padovima jedne ili više ljubavnih veza.

Roman i njena protagonistkinja stekli su status ikone u hrvatskoj književnosti, a još više je delo postalo popularno kada je snimljen film "U raljama života" (1984) u režiji Rajka Grlića, gde je naslovnu ulogu imala Vitomira Lončar, prema scenariju upravo autorke romana - Dubravke Ugrešić.

Nakon ekranizacije, kulturna scena Srbije je tako skoro 40 godina kasnije dobila prvi put pozorišnu adaptaciju književnog dela, koja se znatno razlikuje od samog filma.

Kako je na susretu sa medijima upozorio reditelj predstave Andrej Nosov - publika neka ne očekuje Šteficu Cvek iz poznatog filma ili romana, jer je ovo nije priča o toj junakinji u Zagrebu 1980-ih godina, već je smeštena u Beograd danas.

Iako je tako naglašeno, u samoj predstavi se ne oseća taj savremeni duh koji je bio neophodan da se proživi na sceni, već deluje u dobroj meri "retro", staromodno, kao da je vreme zaustavljeno u tom dobu 80-ih godina i SFRJ.

Paralele se tek naslućuju između dva umetnička scenska dela prema istom književnom predlošku, a razlike su neminovne.

Film je imao zaplet u vidu junakinje Dunje, koja je režiser televizijske serije „Štefica Cvek u raljama života", gde je glavna junakinja službenica željna ljubavi.

Njihove priče se paralelno odvijaju, i uprkos različitim društvenim sredinama u kojima žive, postaju sve sličnije.

U životima obe dame pojavljuju se i dugo očekivani muškarci puni mnogih obećanja.

Takva postavka ovde nije bila zanimljiva autorima, tako da su oni krenuli u jednom pravolinijskom smeru, gde je fokus na mladoj i lepoj Štefici Cvek, njenom okruženju, partneru koji je ne ispunjava skroz, prijateljicama koji je nekada smaraju, pri čemu se gradi jedan mikrokosmos njenog života.

Podsetimo, na filmu bila je to glumačka ekipa snova te davne 1984. godine:Vitomira Lončar, Gorica Popović, Velimir Bata Živojinović, Rade Šerbedžija, Bogdan Diklić, Mira Furlan, Miodrag Krivokapić, Predrag Miki Manojlović, Radko Polič, Semka Sokolović - Bertok.

U pozorišnoj verziji igrali su Iva Ilinčić, Vesna Čipčić, Aleksandar Vučković, Luka Grbić, Dunja Stojanović, Vanja Nenadić, Miloš Petrović Trojpec i Marko Todorović, svi pođednako zanimljivi i neobični u interpretacijama svojih uloga.

Osim glavne glumice, ističu se Vanja Nenadić i Vesna Čipčić u veoma efektnim i dinamičnim izvedbama svojih rola.

Biljana Srbljanović, čije se drame igraju na mnogim evropskim pozorišnim scenama, u dramatizaciji ovog romana išla je u pravcu važnih pitanja za generaciju koja ima naivne ideje o ljubavi i pronalasku životnog partnera, sa svim preprekama.

Komad predstavlja ideju o poziciji žene u društvu nekad i sad, i autorka Srbljanović se odmakla od romana i filma, osim osnovne radnje, i stvorila drugačiju verziju te priče.

Dramska spisateljica je prvi put sarađivala sa BDP-om, jer je do sada u Beogradu uglavnom imala realizovane komade u Ateljeu 212 , JDP-u i Bitef teatru.

Glumica Iva Ilinčić, zvezda TV serije "Žigosani u reketu" (iz 90 epizoda), u poslednje vreme često je angažovana u matičnom BDP-u, gde je nedavno imala premijeru dela "Living Room", a nešto ranije "Kišne kapi na vrelom kamenju" i "Fine mrtve đevojke".

Video: Nenadić: Serija Tajna vinove loze veliki trening za glumca

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA