≫ 

Potpuni bojkot pozorišnog festivala u Brčkom zbog Branislava Lečića: I poslednja predstava se povukla

Predstave su odigrane, ali ekipe ne žele da budu žirirane

  • 9
Premijera predstave "Knjiga o Milutinu" Foto: Mateja Stanisavljević/ATAImages

Banjalučko pozorište uputilo je dopis upravi festivala u kojem je tražilo da i predstava "Derviš i smrt" bude izuzeta iz procesa žiriranja.

Ekipa predstave "Derviš i smrt" reditelja Dejana Projkovskog priključila se nizu predstava koje su se povukle iz takmičarske konkurencije Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom, kao odgovor na učešće glumca Branislava Lečića u žiriju i njegovog odbijanja da se iz njega povuče nakon niza kritika. Time su sve predstave na ovoj pozorišnoj manifestaciji tražile da budu izuzete iz procesa žiriranja.

Banjalučko pozorište uputilo je dopis upravi festivala u kojem je tražilo da predstava "Derviš i smrt" bude izuzeta iz procesa žiriranja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Susreti pozorišta/kazališta (@susreti.co.ba)

- Budući da se radi o jednom od najvažnijih pozorišnih dešavanja u regionu, sigurni smo da će organizacija sledećeg festivala proći u najboljem redu, da će susreti u Brčkom ponovo postati siguran prostor za sve umetnike koji stvaraju pozorište, prostor unutar kojeg se o svojim umetnicima i svojoj publici brine i odnosi sa uvažavanjem, te da ćemo se ponovo susresti u prijatnijoj atmosferi - poručila je v.d. direktora NP Republike Srpske Dijana Grbić.

Pored predstave "Derviš i smrt" odigrane su i druge predstave, osim “Zelene čoje Montenegra”, koja nije igrana zbog glumaca zaraženih virusom korona.

Glumac Rade Šerbedžija je u pismu festivalu rekao da će odžati koncert najavljen za zatvaranje manifestacije, ali da traži da uoči njegovog nastupa ne bude dodele nagrada, jer, kako navodi, "za njega su pobednici kolege koje su se solidarisale." Šerbedžija je takođe kritikovao festival zbog odnosa prema umetnicima koji su se povukli iz učešća.

Na Susretima pozorišta prvo se iz takmičenja povukla ekipa predstave "64" Ateljea 212, autorke Tene Štivičić, u režiji Alise Stojanović. Štivičić je u proglasu navela da su predstavu odigrali u znak poštovanja prema publici, ali da ne žele da Branislav Lečić ocenjuje njihov rad.

Kako je navedeno, razlog tome je što se Lečić "aktivno uključio u podelu medija u Srbiji na podobne i nepodobne, baveći se u za njega podobnim medijima isključivo iživljavanjem, zlostavljanjem i u svakom smislu maltretiranjem Danijele Štajnfeld."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Susreti pozorišta/kazališta (@susreti.co.ba)

Potom su se i reditelj Kokan Mladenović, reditelj predstave „Šindlerov lift“, i pisac Darko Cvijetić povukli sa te manifestacije.

Nakon toga, reditelj Dino Mustafić, čiji je komad „To nikad nigdje nije bilo“ u izvođenju Narodnog pozorišta Sarajevo sinoć izveden na susretu pozorišta, uputio je pismo Direkciji ovog festivala u kojem predlaže da ove godine predstave ne budu ocenjivane.

Glumac Branislav Lečić najavio je pre nekoliko dana  podnošenje tužbi za naknadu štete za povredu časti i ugleda, nakon, kako je ocenio, "najbrutalnije kampanje" koja se vodi protiv njega i "besprizornog ponašanja na koje je prinuđen da reaguje".

- Nakon najnovijih dešavanja u kojima se vodi najbrutalnija kampanja protiv mene, obaveštavam javnost sledeće: primećujem da se pojedinci pozivaju na pravnu državu i druge prozivaju zbog nepostojanja iste. Uslov pravne države je poštovanje pravosudnih odluka - naveo je u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    25. novembar 2021 | 14:51

    Podrška za Lečića. Ne daj se 💪

  • Zeljko

    25. novembar 2021 | 21:13

    covek je pravi manijak, treba da se leci i to odavno

  • Majat

    25. novembar 2021 | 23:24

    Čitava ova situacija je jako čudna. On kao, ima oslobađanje od optužbi a toliki ljudi, njegove kolege, ovako reaguju. Čudna je odluka festivala da ga uopšte zove za člana žirija. Da se ne lažemo, Lečić je nakon ovog skandala ugasio sa karijerom zauvek a i sa ugledom. Ne znam ko je u pravu, ko laže, a ko govori istinu. Samo znam da je činjenica da će puno vremena proći dok se dokaže ko je žrtva a ko napasnik. Ako Lečić govori istinu i neko mu je stvarno smestio aferu, taj neko, uradio je to profesionalno za sve pare! Lečiću će trebati dva života da ispravi štetu koja mu je naneta a i kad dokaže, biće ljudi koji će biti skeptični. Vrlo nezgodno! Ako Danijela govori istinu, onda je ovaj čovek žešći narcisoidni psihopata koji je sam sebe uverio da je laž istina, pa živi svoju laž.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA