Predstavi "Cement Beograd" uručen Gran pri BITEF-a: "Ovo je najbolje u beogradskom pozorištu"

Predstava je nagrađena na nedavnom 54. i 55. Bitefu

  • 0
Cement Beograd

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Ekipi predstave "Cement Beograd" večeras je nakon izvođenja na velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta (BDP) uručen Gran pri "Mira Trailović“ dobijen na nedavnom 54. i 55. Bitefu.

Nakon što je izvođenje nagrađeno višeminutnim aplauzima, sa nekoliko poklanjanja publici u BDP-u, slovenačka glumica Milena Zupančič je ispred glumačke, autorske i tehničke ekipe predstave primila nagradu, u vidu skulpture, od umetničkog direktora Bitefa Ivana Medenice.

- Posebno mi je drago da ova nagrada potvrđuje da Bitefovske tendencije koje su Jovan Ćirilov i Trailović godinama sprovodili u ovome gradu - a nova generacija pokušava da na najbolji mogući način nastavi njihov rad - nisu bile uzaludne - istakao je Medenica.

Prema njegovim rečima, "Cement Beograd" predstavlja "ono najbolje u beogradskom pozorištu", "itekako je bitefovska" i "u vrhu je ponude godinama unazad".

- Večeras je bilo izvanredno izvođenje predstave. Čestitam svim glumcima - bili ste do jaja - rekao je Horvat u svom obraćanju, nagrađenim odobravanjem prisutnih.

U predstavi BDP-a pored Zupančič igraju Miodrag Miki Krstović, Bojana Stojković, Emir Ćatović odnosno Milan Zarić, Ivan Zablaćanski, Isidora Simijonović, Marija Pikić i Nedim Nezirović.

Slovenački reditelj, čija je predstava "Ali strah jede dušu" Slovenskog narodnog gledališča bila pokupila sve nagrade na prethodnom 53. Bitefu, rekao je agenciji Tanjug da mu "puno znači" što je sada nagrađen i za "Cement Beograd".

- Nadam se da će ova nagrada doneti neka gostovanja i duži život nego obično za predstavu. Uvek želiš kao reditelj i stvaralac predstave da gostuje i izvan ovih prostora, da ima neki eho i uticaj. A to je sigurno Bitef nagrada - rekao je Horvat.

Prema njegovim rečima, "lepo je da dva puta za redom dobiješ Gran pri u regionu najvažnijeg festivala".

- To je i festival i mog pozorišnog obrazovanja. Kad sam bi student putovao sam u Beograd sa kolegama da gledam predstave. Napraviš predstavu i nije ti jasno na koji način komunicira sa realnošću. A mislim da se danas nešto dogodilo da pozorište rezonira, baš sada - naglasio je Horvat.

Gran pri "Mira Trailović" bili su ravnopravno podelile predstave "Cement Beograd", reditelja Horvata i dramaturga Milana Ramšaka Markovića inspirisana dramom Hajnera Milera, i "Opčinio sam te" iranskog koreografa Ehsana Hemata.

Nagrada o kojoj su odličivali članovi Bitefovog međunarodnog žirija Bitefa Šermin Langhof, Lucija van Heteren, Sesilija Ðurberg, Agata Juniku i Jovana Tomić već je uručena Hematu na zatvaranju festivala 25. septembra u Beogradu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA