≫ 

Mira Karanović uoči premijere predstave "Kamen": "Imam užasnu tremu"

"Čovek suštinski traži prostor i bira između sigurnosti i istine", rekao je Zigmund Bauman. To je ujedno i moto predstave "Kamen"

  • 2

Predstava "Kamen" Marijusa fon Majenburga, u režiji Patrika Lazića, rađena u koprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta i Zagrebačkog kazališta mladih, premijerno će biti izvedena u subotu, 11. decembra u BDP.

"Kamen" je savremeni tekst koji je 2008. godine napisao nemački autor Marijus fon Marburg u kome je postavljeno pitanje uloge malog čoveka u velikoj istoriji.

- Ova tema je danas aktuelna i bolna možda i više nego koju deceniju pre. Tekst prepliće pet različitih epoha, od 1935. do 1993, i sve godine između koje su vezane za turbulencije nacizma, Drugog svetskog rata, egzodusa etničkih Nemaca, podele Nemačke na dva dela i onda ponovnog spajanja. Mi se sa tim možemo povezati, jer smo svi generacije koje su dotaknute ratovima devedesetih. Taj prepletaj priče u kojoj tri generacije žena forenzički ispituju i traže istinu (a od koje se stalno i beži), istine koja se sakrila iza velike laži, velikog mita u istoriji te porodice, jeste linija ove predstave - istakla je dramaturškinja Katarina Pejović.

Konferencija za medije povodom najave premijere predstave Ekipa predstave "Kamen" / Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Reditelju Patriku Laziću istakao je jednoj istoj porodici tri velika sistema - nacizam, socijalizam i demokratiju - donose svaki svoju varijantu istine.

- Ta se istina menjala i fabrikovala kroz sva tri sistema, pa je stoga postalo moguće da nešto što je nedvosmisleno bio fašizam, sad se odjednom može nazvati antifašizmom. Osetio sam da i mi živimo u sistemu koji nas stalno uverava da ono što je crno je bilo, ili barem sivo i relativizovano. Predstava počinje i završava sa istraživanjem najmlađe generacije, unuke koja želi da sazna šta je prava istina. Kao autor sam se povezao sa njenom potragom, jer pripadam toj trećoj generaciji koja je svašta nasledila i primila taj kamen, a sada je veliko pitanje šta ćemo da napravimo sa tim kamenom. Da li je samo dovoljno da ga znamo i priznamo ili je potrebno i nešto više? Tu dilemu, teret tog kamena koji osećam inače, potrudio sam se da pretočim u ovu predstavu - rekao je Lazić.

Ovo je jedna od prvih koprodukcija između srpskih i hrvatskih teatara, a kreatori i glumci podelili su i ponos zbog te činjenice, ali i veliku tremu zbog glumačkog izazova koji ovaj tekst predstavlja. "Kamen" je rađen malo u Zagrebu, malo u Beogradu.

- Naše uzbuđenje i emocije rastu pred premijeru, ali to je normalno i ljepo i ja se ne bih bavila ovim poslom da toga uvijek nema - rekla je hrvatska glumica Doris Šarić Kukuljica.

Konferencija za medije povodom najave premijere predstave Doris Šarić Kukuljica / Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Mlađa koleginica, Mia Melher, istakla je da joj je velika čast što je dobila da priliku da igra u ovoj koprodukciji.

- Dugo smo stremili jedni drugima. Uvijek kada bi predstava iz Beograda gostovala u Zagrebu, bila bi prisutna neka potpuno drugačija eurforija. Tako je bilo i ovdje, svaka naša predstava je uvijek dočekana na nekoj specifičnoj energiji, tako da je bilo i vrijeme da se desi ovakva vrsta suradnje. Jako je ljepo raditi u okolini koja propituje sva rješenja, pa čak i glumačka i konceptualna. Nadam se da će ova predstava imati drugačiji život, s obzirom da predstave u koprodukciji brzo zamiru, jer je teško organizirati tu suradnju - rekla je Mia.

Dado Ćosić napomenuo je da pozorišta iz Beograda i Zagreba retko gostuju jedni kod drugih, ali da je naročito zanimljivo bilo videti koliko dobro razumemo te naše različite jezike i koliko dobro oni zajedno funckonišu na sceni.

Konferencija za medije povodom najave premijere predstave Nataša Marković i Mia Melher / Foto: Antonio Ahel/ATAImages

- Gluma je svuda gluma, pozorište je svuda pozorište, ako ljudi izgaraju za tim. Drago mi je što na sceni gledam neke nove partnerske oči. Stvarno se nadam da će ova predstava imati neki lep život kako u Zagrebu, tako i u Beogradu.

Drugačiji stav imala je glumačka veteranka i veličina Mirjana Karanović.

- Ovo je jedna veoma komplikovana i teška predstava. Komplikovano je napisana, taj tekst stavlja celu ekipu eventualnih izvođača i autora pred težak zadatak. Sakrila sam se ispod kačketa i naočara, jer još uvek nisam sigurna kako ću to da uradim za dva, tri dana. Imam užasnu tremu i uopšte nisam srećna što ste vi (novinari) ovde. Sve što u životu radim želim da bude fenomenalno i genijalno. Ako imam neku prepreku, ako posumnjam da će tako da bude, nisam malo već mnogo nesigurna.

-Znam da će sve na kraju biti dobro, ali nekako bih volela da prvo izađemo sa premijerom... Kada budu kritičari ocenjivali, nemojte da budete mnogo strogi. Znajte da je bilo veoma teško. Meni je bilo teško, a zamislite tek njima - rekla je prvo ozbiljno, a potom sa duhovitim prenemaganjem čuvena Mira Karanović.

Na to joj je koleginica Doris odgovorila:

- Miro, tvoj talenat srećom veći je od tog straha!

Mlada Iva Ilinčić istakla je da je život u Zagrebu, a onda povratak u Beograd sa novim kolegama delovao kao velika avantura.

Pretpremijera je 10. decembra a prva repriza 12. decembra na Velikoj sceni „Olivera i Rade Marković“ u BDP. U Zagrebu će premijerno biti izvedena 22. decembra u ZKM.

Video: Mirjana Karanović o monodrami Petrijin venac: Odjednom su mi se vratili akcenti sa snimanja filma

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Če

    8. decembar 2021 | 18:42

    Pomisli sta ce deda Mile na slici.

  • Vlado

    9. decembar 2021 | 13:16

    Ona se u Beogradu na ulici stalno krije ispod kačketa i tamnih naočara.Na ulici u Sarajevu te modne rekvizite ne koristi. Šta mislite zašto?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA