Milica Janković u monodrami "Zlostavljanje": Predstava za žene koje trpe psihičko nasilje, a nisu ni svesne

Monodrama je izvedena povodom 60 godina od dodele Nobelove nagrade Ivi Andriću

  • 2

Povodom 60 godina od dodele Nobelove nagrade našem književniku Ivi Andriću na Maloj sceni Opere i teatra Madlenianum 17. decembra izvedena je monodrama "Zlostavljanje", po istoimenoj pripoveci čuvenog pisca, a u dramskom tumačenju Milice Janković.

Šta se dešava kada zažmurimo na psihičko zlostavljanje i tako sami sebe zavaramo? Gde to vodi i kakve su posledice? Da li na ovim prostorima čovek i dalje ne može da brani svoje pravo, nego mora pored toga što je žrtva da preuzme na sebe i izgled krivca?

Predstava Zlostavljanje Milica Janković Monodrama "Zlostavljanje" / Foto: Telegraf.rs

Ovo su samo neka od pitanja koja je Andrić postavio u svojoj pripoveci, čija se radnja dešava u periodu između dva svetska rata. U njoj se opisuje život jedne mlade žene koja je iz siromašne porodice udata u bogatu kuću za uticajnog privrednika Andriju Zerekovića. Čitaoci i gledaoci ubrzo otkrivaju koliko je život u bogatoj kući uz muža kojeg svi poštuju i uvažavaju Anici težak i nesnosan, te da se ova nesrećna žena suočava sa psihičkim zlostavljanjem u braku.

U borbi sa samom sobom ali i sa normama društva koje osuđuje njenu odluku da napusti muža Anica ostaje dosledna sebi bez obzira na posledice.

- Kada sam pročitala ovu priču, stvarno sam bila oduševljena. Nisam znala da li mi se više dopalo kako Andrić opisuje likove, kako na jedan duboko psihološki način opisuje celu ovu problematiku. Tema psihičkog nasilja je veoma važna, jer psihičko zlostavljanje je teško za prepoznati. Cilj mi je bio da ovu priču čuju žene koje možda nisu ni svesne da trpe psihičko nasilje, i da se možda osnaže da stvari nazovu pravim imenom, kao što je to uradio i Andrić - kaže glumica Milica Janković.

Ona napominje da publika na sceni može da čuje izvorni Andrićev tekst.

- Ovo nije dramtizovan tekst. Veliko mi je zadovoljstvo i velika čast što govorim izvornog Andrića, ali njegove kompleksne u duge rečenice jesu veliki izazov. Uz to, ja praktično ovde imam trostruku ulogu. Govorim naratorski deo, monologe zlostavljača i njene unutrašnje monologe. Monodrama po sebi je uvek veliki izazov, jer nije lako održati pažnju 50 minuta na ovako ozbiljan tekst.

Milica ističe da zadatak umetnosti upravo i jeste da se bavi ovakvim problemima i ukazuje na njih.

Ovo je treće izvođenje predstave, nakon premijere u pozorištu Teatrijum, kao i gostovanja u Zagrebu.

Ceo razgovor sa glumicom Milicom Janković možete pogledati na početku teksta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tihi

    19. decembar 2021 | 21:56

    Psihicko nasilje je zapravo zenski fax.

  • Maki

    19. decembar 2021 | 23:09

    Ja sam bila na jednu predstavu,neznam dal je ima na YOUTUBE,naslov glasi ZA NASILJE NEMA OPRAVDANJE.ja licno imam taj snimak ceo sa te predstave mnogo dobro je odradjena predstava.i samo da dodam komenrmtar ZA NASILJE NEMA NIKAKVO OPRAVDANJE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA