≫ 

Šerbedžija: Pozorište jedino nikad neće biti okupirano. Božanstveni apsurd je da ono cveta dok se život gasi

"I to je taj osjećaj koji mene, koji već odustajem od svih mogućih takvih stvari, čini sretnim"

  • 4

Beogradsko dramsko pozorište predstavilo je bogati program za 2022. godinu na kom bi mogli da im pozavide i mnogo veći evropski teatri. Ugledni domaći i reditelji iz regiona i ostatka starog kontinenta sarađivaće sa teatrom na Crvenom krstu, a ukupno 65 glumaca zaigraće u novim projektima i pokušati da nadmaši veliki uspeh koji je ova ustanova postigla minule godine.

Na nedavnoj konferenciji za medije svoje utiske nije odoleo da ne podeli Rade Šerbedžija, koga još večeras u ovoj godini gledamo u predstavi "Ko se boji Virdžinije Vulf". On je čestitao direktoru Jugu Radivojeviću na postignutim i planiranim projektima.

- Zaista je impresivno, to što reče Haris Pašović, u ovom pozorištu prisustvovati tako velikim projektima. I to nije samo ove godine, to je već nekoliko godina unazad. I zaista, četistam Jugu na svim tim stvarima. Impresivno je gledati koliko fantastičnih, novih, klasičnih velikih komada se ove godine postavlja. Divno je prisustvovati tome i biti ovde u ovom času. U ovom času teških vremena jedno pozorište i uopšte pozorište govori svojim jezikom, brani se na svoj način. I pozorišta su jedina stvar koja ne mogu biti nikada okupirana. Njihov odnos je jedino prema meceni. Kao što kaže Krleža, "mecena je per definitionem utilitaran i opasan". To ne znači da mecene nisu mnogo puta činile usluge umjetnosti, premda su te usluge najčešće bile skupo plaćene. Ali samo onaj koji radikalno shvati i prihvati prvo tu ulogu može istinski pomoći piscu, odnosno umjetniku.

- Razmišljam što je to u ovim vremenima da ovo pozorište cvjeta, a život se gasi. I to je taj apsurd božanstveni! I to je taj osjećaj koji mene, koji već odustajem od svih mogućih takvih stvari, čini sretnim kada vidim da je taj Jug okupirao jedini pozorište, odnosno glumce.

- Čestitam mojim prijateljima, jer odavno, još od KPGT-a nisam vidio, tko divnu energiju i takav sjajan, sjajan ansambl - rekao je Šerbedžija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cezar

    22. decembar 2021 | 14:17

    Da nešto vredi ostao bi u Americi hde je mogao da glumi samo Ruske kriminalce u sporednim ulogama. Pun mi je q tih izvikanih zvezda koji dođu ovde i prodaju pamet pa još i političare.

  • 😂

    22. decembar 2021 | 16:57

    Bljak.

  • Karl Marx

    23. decembar 2021 | 10:16

    Koliko vi iz glumačkog esnafa precenjujete sebe i važnost tog vašeg "posla". Niste ni svesni koliko ste se smučili ljudima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA