≫ 

“Igorovi dani” posvećeni Igoru Vuku Torbici u Novom Sadu i Beogradu

- Naša je obaveza da tragamo za talentom poput Igorovog, da pomognemo tom talentu da se pokaže i dokaže, kako bi dobili nove „Tartife“, „Svadbe“, „Carstva“, „Bakhe“, „Hinkemane“, „Don Žuane“ - rekao je direktor Drame SNP Milovan Filipović

  • 0
Igor Vuk Torbica, reditelj Igor Vuk Torbica / Printskrin: Youtube/Goran Milošević

Umetnička revija “Igorovi dani” posvećena prerano preminulom reditelju Igoru Vuku Torbici (1987-2020) biće održana od 24. do 28. januara u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u Novom Sadu.

Direkcija Drame SNP-a organizuje ciklus vanserijskih predstava ovog reditelja, a inicijativi se priključilo i Narodno pozorište u Beogradu, tako da će se predstave igrati u ova dva grada.

Tako će kraj januara u SNP biti posvećen mladom reditelju izuzetnog talenta Igoru Vuku Torbici, koji je tragično izgubio život 17. juna 2020. godine.

U periodu od 24. do 28. januara publika u Novom Sadu će imati priliku da pogleda „Carstvo mraka“ prema drami Lava N. Tolstoja, Narodnog pozorišta iz Beograda, „Krvave svadbe“ F. G. Lorke, SNP-a i festivala Budva Grad teatar, „Don Žuan“ po Molijeru Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, „Bakhe“ Euripida, Narodnog teatra iz Bitolja, kao i „Tartif“ od Molijera, NP Sombor i SNP-a.

Direktor Drame SNP Milovan Filipović istakao je da ovo nije ni festival ni memorijal, već “način da se odužimo jednom vanvremenskom talentu, koji nam je, za kratko vreme koje je proveo među nama, pokazao put”.

„To je put beskompromisnog, visoko-estetizovanog teatra. Igor nam je pokazao da moramo uložiti u mladost, verovati joj, istrpeti je i negovati darovite i posvećene stvaraoce. Siguran sam da će vreme tek pokazati koliko je značajno Igorovo stvaralaštvo, a ovo okupljanje teatara u kojima je radio, je samo korak u tom pravcu”, izjavio je glumac i direktor Drame SNP-a.

Filipović smatra da pozorišta koja i dalje na repertoaru imaju Igorove predstave, moraju te projekte da čuvaju što je duže moguće, baš zbog generacija koje dolaze, da bi mladi ljudi koji vole teatar i žele da u teatru stvaraju, imali baklju koja će osvetliti njihov put stvaranja.

Naša je obaveza da tragamo za talentom poput Igorovog, da pomognemo tom talentu da se pokaže i dokaže, kako bi dobili nove „Tartife“, „Svadbe“, „Carstva“, „Bakhe“, „Hinkemane“, „Don Žuane“, naglasio je Filipović.

Istovremeno, beogradska publika će gledati ove predstave, i tako će 26. januara u Narodnom pozorištu biti izvedene „Krvave svadbe“, onda 28. januara „Bakhe“, dok je 29.01. rezervisan za „Tartifa“, a 30.01. za „Don Žuana“.

Igor Vuk Torbica bio je jedan od najboljih reditelja mlađe generacije, koji je ostavio dubok trag u većini srpskih i regionalnih pozorišta.

Četiri njegove predstave proglašene su za najbolje godišnje produkcije u tri države, i dva puta su izabrane za najbolje u čitavom regionu.

Karijeru je počeo sa izvanrednom studentskom predstavom “Pokojnik” prema Branislavu Nušiću, koja se nekoliko sezona igrala na sceni “Bojan Stupica” JDP-a, gde je kasnije režirao i uspešnu predstavu “Razbijeni krčag”.

Trijumf je doživeo sa raznim delima širom bivše Jugoslavije, a posebno se ističe “Hinkeman” Ernesta Tolera u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Poslednju predstavu je režirao u Narodnom pozorištu Pirot - dramu apsurda “Strah - jedna topla ljudska priča” Franca Ksavera Kreca u februaru 2020.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA