Glumac Slobodan Boda Ninković dobitnik Svetosavske povelje

Poznatom dramskom umetniku uručeno je ovogodišnje priznanje

  • 3
Slobodan Boda Ninković Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Svetosavska povelja, najznačanije priznanje koje dodeljuje grad Smederevo, dodeljena je dramskom umetniku Slobodanu Bodi Ninkoviću. Poznati srpski glumac se proslavio po brojnim pozorišnim, filmskim i televizijskim ulogama.

Slobodan Boda Ninković rodio se u Smederevu, 25. novembra, 1956. godine. Poznatom glumcu je otac poreklom iz Laktaša, a majka je iz Smedereva.

Boda je kao gimnazijalac, tačnije nakon završetka srednje škole, poželeo da upiše istoriju. Ipak, tokom letovanja, prijavio se na amatersko takmičenje u pevanju, gde je dobio pohvalu od Lea Martina, lično.

Kada se vratio kući, želeo je, poput svog brata, da se bavi muzikom. Nakon srednje škole, iz radoznalosti je otišao na Fakultet dramskih umetnosti. Prijemni je prošao. Na početku studija se nije pokazao najbolje, a neuspesi su ga demoralisali i napustio je fakultet.

Ipak, sedam godina kasnije, Boda se vratio na FDU i nastavio je školovanje u klasi Vlade Jeftovića.. Nova Bodina klasa vaći za jednu od najuspešnijih koja je izasla sa Fakultet dramskih umetnostii.

Sa Bodom su tada studirali Vesna Trivalić, Mirjana Joković, Milorad Mandić Manda, Dragan Petrović Pele. Branka Pujić, Srđan Todorović, Dragan Bjelogrlić.

Posle studiranja, počeo je karijeru u pozorištu Boško Buha, a kasnije je glumio i u Beogradskom narodnom pozorištu, Zvezdara teatru, Bitefu, Beogradskom dramskom...

Oprobao se i kao voditelj. Vodio je, između ostalog, i izbor našeg predstavnika na Evrosongu. Muzikom se i dalje bavi. Posle 40 godina, sa svojom grupom OPS, pobednicima zaječarske gitarijade 1979. godine, konačno je snimio svoj prvi album koji nosi naziv „Mala prodavnica delikatesa".

Kao što je poznato, Boda Ninković je prošle godine otišao u zasluženu penziju.

Video: Legendarni glumac dobio prelep poklon: Kolege i publika ispratili Bodu Ninkovića u penziju

(Telegraf.rs/izvor: RTS, Kulturni centar Smederevo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GLUMCINA

    28. januar 2022 | 15:01

    Ocekivano...Bravo...Sve cestitke

  • Zeljko

    28. januar 2022 | 17:36

    kako to da mu ne dadose Oskar ??

  • Savo

    28. januar 2022 | 17:16

    Glumac više nego prosečan. Gluma, nula. Samo što je imao sreću da dugo bude u našoj kinematografiji. Jedan od mnogih takvih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA