≫ 

Branislava Stefanović dobitnica nagrade "Slobodanka Caca Aleksić" za najbolju režiju predstave za decu

Rediteljka je dobila ovo priznanje za predstavu „Ukradeni princ i izgubljena princeza“ Malog pozorišta „Duško Radović“ iz Beograda, a uručenje je u četvrtak 19. maja

  • 1
Nagrada Slobodanka Caca Aleksić

Foto: Promo/Pozorište Puž/Duško Radović

U četvrtak, 19.05.2022. godine od 18 časova u pozorištu Puž, prisustvujete dodeli nagrade „Slobodanka Caca Aleksić“ za najbolju režiju predstave za decu u sezoni 2020/21. Ove godine dobitnica je Branislava Stefanović, za predstavu „Ukradeni princ i izgubljena princeza“ Malog pozorišta „Duško Radović“ iz Beograda.

Nagrada za režiju „SLOBODANKA CACA ALEKSIĆ“ ustanovljena je da prisustvo Slobodanke Aleksić bude trajno sačuvano u životu pozorišta za decu, da istakne njen udeo i podstakne nova traženja u oblasti pozorišne režije predstava za decu, koju je Slobodanka Aleksić unapređivala, razvijala i dala posebno obeležje.

Na dodeli nagrade publici će se obratiti Branislav Milićević Kockica, Zlata Numanagić, Svetlana Bojković, Katarina Žutić, Petar Božović, Miki Manojlović, Lazar Ristovski, Branislav Zeremski, Milan Čučilović i drugi.

Svečanosti će prisustvovati predstavnici žirija, predsednica Tatjana Peternek Aleksić, dramaturg i autor emisije "TV lica...kao sav normalan svet", i članovi Ana Zdravković, glumica, rediteljka i direktorka drame Opere i teatra Madlenianum i Jug Radivojević, reditelj i direktor Beogradskog dramskog pozorišta, kao i veliki broj glumaca i umetnika koji su radili sa Slobadankom Aleksić.

Posle dodele nagrade, biće upriličen koktel.

Branislava Stefanović - biografija

Branislava Stefanović, rediteljka (pozorišna, audio, video...) i redovna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu (Katedra za pozorišnu i radio režiju) deluje u polju akcionističkog, dramskog, site-specific pozorišta, konvencionalnih radio i TV formata i u svetu interdisciplinarnih audio/video instalacija. Osnivač i rukovodilac sobe64, Laboratorije za doživljaj zvuka FDU.

Ruski formalisti, Breht i savremeni srpski pisci (D. Mihajlović, M. Novković, M. Pelević) uz Lorku i O'dibertija autori su koji, iako naizgled suprotstavljeni, čine jezgro njene rediteljske poetike. U poslednje tri decenije režirala je u profesionalnim pozorištima širom Srbije (Zrenjanin, Kruševac, Zaječar, Beograd - Narodno pozorište u Beogradu, Malo pozorište “Duško Radović“, Beogradsko dramsko pozorište, Heartefact...).

Nagrada Slobodanka Caca Aleksić

Foto: Promo/Pozorište Puž/Duško Radović

Autorka i/ili rediteljka 50 radio drama (sedam godišnjih nagrada Radio Beograda, Prva nagrada JRT Ohrid, Grand Prix i Zlatna plaketa FEDOR-a za zvučnu sliku, JRT predstavnik na Prix Futura Berlin) i sedam TV serija za obrazovni i naučni program TV Beograda. Sa Akademskim horom Collegium musicum sarađuje od 2014. godine (“Dokument: VODA“, “Mokranjac 1914 - 2014“ - multimedijalni koncert za ženski hor i elektroniku, “Zmija mladoženja“ site-specific srednjovekovni igrokaz u Smederevskoj tvrđavi, i “AFRICAN SANCTUS“ na Topčiderskoj letnjoj pozornici.)

Akcionističko i alternativno pozorište (Beograd, Boros, Tutin, Stokholm, Kula, Trstenik, Tršić, Apatin...BRAMS, “Dani mladog teatra“ u Zagrebu, “Dubrovačke letnje igre“ i BITEF sa zagrebačkim “Kugla glumištem“) dovode i do interdisciplinarne kulturno-terorističke akcije “GALOŠA“ na beogradskim pijacama 2014. godine.

Izlagala na 17. međunarodnoj tribini kompozitora Srbije (Pokretna galerija zvuka ”Staklena kutija”), 53. Oktobarskom salonu, kao i u multimedijalnim galerijama G12HUB, i “KOLEKTIV“ u Beogradu. Učestvovala na EPK Maribor 2012, i u okviru nacionalne postavke sa rešenjem site specific prostora u predstavi “ŠKLOVSKI“ na PRAŠKOM KVADRIJENALU 2019.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ја

    17. maj 2022 | 22:58

    Не разумем зашто су високоумне жене,научнице,редитељке,високообразоване углавном несређене,недотеране,зар не могу бар минимум труда да уложе у свој физички изглед.Свака част на награди и успеху,али ипак.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA