Vladimir Aleksić o svojoj novoj predstavi: "Sveta Prada" govori šta se dešava iza mode

Glumac je objasnio detaljno o čemu se radi u predstavi

  • 0
Vladimir Aleksić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je glumac Vladimir Aleksić koji je govorio njegovom autorskom i producentskom projektu predstavi "Sveta Prada" čija je premijera 29. maja u Bitef teatru.

Aleksić je rekao da ga kao autora zanimaju društveni fenomeni, jer želi razotkriti stvari koje su svima prijemčive kao što je moda, kako bi se videlo "šta se stvarno dešava iza proizvoda".

"Kada bismo znali kako određeni proizvod nastaje da li bismo jednako želeli taj proizvod? Moda spada u jednog od najvećih zagađivača planete. Trideset posto ukupnog zagđenja dolazi upravo od mode", naveo je Aleksić.

"Sveta Prada" prati životni put jedne korkodilske ženske torbe koja je najpoželjniji ženski aksesoar koji ne gubi vrednost, istakao je Aleksić, dodavši da "za jednu torbu kuće Birkin treba tri krokodila", pa "modne kuće imaju farme krokodila i ubijaju ih u trećoj godini života".

Prema njegovim rečima, predstava se bavi pitanjem prava radnika koji šije te torbe, kao u Bangladešu, sponzorušama koje ih nose, i uopšte ljudima čiji kapital dozai iz tranzicija u istočnoj Evrope a status kupuju na Zapadu, kao i šanerima, prodavačima lažnih torbi, kreatoriam i samom Krokodilkom.

"Šta ima da nam obrati krokodil koga smo ubili, od njega napravili torbu? Šta će se desitia kada se krokodil obrati ljudima", rekao je Aleksić.

U "Svetoj Pradi" igraju Nada Šargin, Aleksandra Janković, Milena Predić, Anđelika Simić i Jovana Belović, a rediteljka je Sanja Mitrović. Aleksić je dodao da je za ovakav autorski projekat hteo dobre glumice sa kojima se razume.

Aleksić je podsetio da je njegov prethodni autorski projekat bio "Lepa Brena Project" koji je kroz fenomen popularne pevačice govorio o poslednjih 40 godna naših prostora.

"Mi smo deo tog modnog sistema, kapitalizma i nama se svakih šest mešeci izbacuju nove kolekcije i non stop moramo da kupujemo. Ako ih nemamo, nismo deo društva, nismo u trendu. Nije ovo kritika mode, ona je predivna, ali jedna granica mora da postoji", istakao je Aleksić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA