"Siniša je pre dva dana je završio novi roman i do juče nismo mogli da odemo u selo gde sedi i piše"

- Mi pitamo: Možemo li bar u dvorište, a on kaže: Ne može ni u dvorište, smetate mi. Moram da završim – kazala je Ljiljana Blagojević

  • 5
Ljiljana Blagojević Printskrin: K1 televzija

Do karata za predstavu „Godine vrana“ Siniše Kovačevića u Narodnom pozorištu u Beogradu ne može se doći, baš kao ni do „Velike drame“ koja još uvek hipnotišuće privlači publiku nacionalnog teatra. Pomama za kartama toliko je velika da je V.D. upravnik Narodnog pozorišta, Svetislav Bule Goncić, zabranio besplatne karte.

- Upravnik je pre nekoliko dana izdao saopštenje u kojem je naglasio da za predstave „Balkanski špijun“, „Velika drama“ i „Godine vrana“ više nema besplatnih karata – kazala je u emisiji „Kec na jedanaest“ na televiziji K1 glumica Ljiljana Blagojević i dodaje:

- Te predstave igramo svega 12 ili 13 puta u toku meseca i uprava se zaista trudi da gledaocima izađe u susret, ali čim izađe repertoar sve karte planu u roku od sat vremena, jer odavno postoje liste čekanja. „Godine vrana“ igramo četiri puta u junu, od čega jedanput na Sterijinom pozorju u Novom Sadu, ali to je nedovoljno. Interesovanje je ogromno - navela je ona.

Poznata glumica i supruga dramskog pisca Siniše Kovačevića gledaocima je otkrila da je njen suprug pre dva dana završio pisanje novog romana.

- Siniša je prvenstveno veliki individualac i nećete verovati, samotnjak. Mislim da je samo tako i moguće baviti se tom vrstom posla. Pisanjem. Možda eventualno još samo komponovanje i slikanje mogu da se rade u samoći. Sve druge umetnosti su vezane za kolektiv. Pre dva dana je završio novi roman i do juče nismo mogli da odemo u selo gde sedi i piše, zato što mu smetamo. Mi pitamo: Možemo li bar u dvorište, a on kaže: Ne može ni u dvorište, smetate mi. Moram da završim – kazala je Ljiljana Blagojević sa osmehom i nastavlja:

- Pisanje romana je prekinuo zbog pripreme predstave „Godine vrana“. To je nešto što je najvažnije, i kada stvara, svi mi ostali smo tu da opslužimo i ne remetimo čoveka koji piše - navela je ona.

Ljiljana Blagojević Printskrin: K1 televzija

Glumica je istakla da je njegova umetnost značajnija za nacionalni habitus nego njena, glumačka umetnost.

- Ono što ostaje kao duhovna vertikala jednog naroda jeste autorstvo, a to su muzika, pisanje i slikanje. I to je to. To ostaje kao kulturno blago jedne zemlje. Mi glumci smo, nažalost, umetnost prezenta. Sada i ovog trenutka. Kada prođe vreme vi znate da je divan bio Marlon Brando, ali to je bilo. Mi nismo autori, mi smo izvođači. Autori smo možda samo u onom malom delu koje se zove „kako“. Kako to Hamleta igra Bane Tomašević ili Petar Strugar ili Vuk Kostić. A autor je samo Šekspir i samo reditelj. Sinišin novi roman je o Beogradu i veoma je zanimljiv. To je roman o jednom sasvim običnom veku u Beogradu, oslikanom kroz lične sudbine koje se prepliću. Bila bi to savršena pozorišna predstava i bio bi to veliki hit. Treći. Videćemo – kazala je Ljiljana Blagoević na televiziji K1.

Otkrila je i kako je izgledao dirljiv trenutak nakon premijere predstave „Godine vrana“ u Narodnom pozorištu.

- Bilo je jako dirljivo, jer Siniša deset godina nije radio u pozorištu. Kada se završila premijera seo je na scenu, sam, i kazao: Ovo sam čekao deset godina. Iz njega je istekla jedna reka. Teško je živeti sa tim pritiskom da nosiš nešto u sebi što moraš da rodiš, a nisu se desile okolnosti da se to ostvari. Njega retko zovu u emisije. Neko ne sme, neko nema potrebu, a neko se ne seti. Obeležili smo 20 godina igranja „Velike drame“ i niko ga nije zvao. Imali smo premijeru „Godina vrana“ i niko ga nije zvao. A negde i neće da ide, ima i toga - navela je glumica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • persa

    24. maj 2022 | 17:18

    Ako mu je ovaj roman kao prethodni, džabe se mučio. Reka sa četiri ušća puna mržnje, negativne energije, kao i on sam.

  • Tara

    24. maj 2022 | 19:59

    Taj me covek jako razocarao, njegovi tvitovi su sama vulgarnost, uzas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA