"Mislim da je start ove države bio pogrešan": Kako je Radko Polič govorio o raspadu vrednosnih sistema u Jugi

- Ne trpimo kvalitet iako se kunemo u njega - rekao je svojevremeno Polič

  • 0
Radko Polič Printksin: Youtube/Snežana Savić

Legendarni jugoslovenski i slovenački glumac Radko Polič, koji je preminuo u 80. godini, važio je za čoveka koji je imao stav. Početkom devedesetih, u intervjuu za časopis "Stav", on je dao svoje mišljenje o tome šta je prouzrokovalo tako drastični raspad svih vrednosnih sistema u Jugoslaviji.

- Mislim da je start ove države bio pogrešan. Na početku smo se sjurili, hteli smo slagati vreme, preskočiti nešto, hteli smo skoknuti u socijalizam, mada još nije bilo ni vremena ni mogućnosti za to. Skoknuli smo u istoriju pre nego što smo smeli, i toga se držali ko pijan plota. I šta se dogada?

Ostali smo kod tog plota, a karavan ide dalje. Pijan si i ne shvataš da si pijan, misliš da si rezan, a već su i vozovi i avioni otišli, ljudi su već negde drugde, a ti si još uvek tu. Znanje je vrlo sporo ulazilo u ovu državu, a vrlo brzo izlazilo iz nje. Onaj ko je imao znanja on je bežao jer ga nije mogao koristiti, bio je suviše pametan za taj momenat. To se isto i danas događa, ne trpimo kvalitet iako se kunemo u njega - rekao je svojevremeno Polič i dodao:

- Moramo iz osnova izmeniti shvatanja kulturnog načina života i uvideti da je to i komunikacija među ljudima, jer ukoliko je neko pametniji a neko gluplji, onda taj gluplji nema prava soliti pamet pametnijem.

Ja se zalažem za kult kvaliteta, kult sposobnosti, kult umetnosti kao takve. Ja sam za kult "zvezdaštva", jer ako si "zvezdaš" onda si u svakom slučaju kvalitetan, i verovatno sa sobom i u sebi nosiš neka razmišijanja, neku energiju, neki talenat, neku svoju filozofiju - zaključio je tada Polič, a prenosi Yugopapir.

(Telegraf.rs/Yugopapir/Miljana Aksić, Stav, januar 1990.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA