Pozorišne premijere u Beogradu do kraja 2022. godine

Ko voli pozorište, ima svašta

  • 0
BDP CITAC PREMIJERA Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Naredna pozorišna sezona u Beogradu 2022/2023. izgleda da će biti veoma zanimljiva i atraktivna, sudeći po svim najavljenim projektima koje su predstavili Beogradsko dramsko pozorište, Atelje 212, Jugoslovensko dramsko pozorište, Opera i teatar Madlenianum, Narodno pozorište, "Boško Buha" i drugi.

Večeras, 16. septembra, biće održana druga premijera u Ateljeu 212 već viđene predstave "Drama o kraju sveta" - prema tekstu i režiji Olge Dimitrijević, izvedena već letos prvo u Novom Sadu u okviru Fondacije i manifestacije "Evropska prestonica kulture NS 2022", kao i na BELEF-u 2022 na sceni Botaničke bašte "Jevremovac".

Ženski komad, odnosno sa sve likovima lepšeg i slabijeg pola donosi sudar zanimljive glumačke ekipe - Marta Bjelica, Jelena Ilić, Dragana Ðukić, Mihaela Stamenković, dok su na sceni i muzičarke - Ana Ćurčin i Milena Jančurić, istovremeno i kompozitorke.

Osvešćena pozorišna priča pripoveda o aktuelnim političkim temama, terorizmu, ekologiji, odnosa ljudi prema prirodi i drveću, zapravo je poetična drama netipična za današnju beogradsku scenu.

Trenutno u Ateljeu 212 traju probe za predstavu "Kao i sve slobodne đevojke" autorke Tanje Šljivar u režiji Selme Spahić.

Premijera je zakazana za 21. oktobar na velikoj sceni "Mira Trailović".

Ovo je treći tekst Tanje Šljivar nakon komedija "Pošto pašteta" i "Režim ljubavi", koji će imati prvo domaće izvođenje u pozorištu Atelje 212. Komad je praizvedbu imao u “Dojčes Teatru” u Berlinu, a javno je čitan i izvođen u Čikagu, po Hrvatskoj, Austriji, Italiji.

U predstavi "Kao i sve slobodne đevojke" igraju Ana Mandić, Milica Mihajlović, Marta Bjelica, Jelena Stupljanin, Ermin Bravo i Marko Grabež.

Komad istražuje društveni fenomen kada je sedam 13-godišnjih devojčica zatrudnelo na školskoj ekskurziji.

Osim dva navedena naslova, Atelje sprema još 5 projekata do kraja sezone.

Moto cele sezone je "Korak u raskorak" i planirano je ukupno sedam premijera savremenih domaćih i stranih dramskih pisaca, i svi projekti se prvi put izvode u Ateljeu 212.

Sledi predstava "Čista kuća" američke spisateljice Sare Rul, koja kod nas nikada nije izvođena a režira je Andrea Pejić, kojoj je ovo magistarski rad.

Sledeća premijera je komad "Pobuni se. Rekla je. Opet se pobuni" Alise Berč , rediteljke Jovane Tomić.

Atelje 212 nastavlja drugi deo trilogije francuskog pisca Florijana Zelera, i nakon predstave "Sin" sada će premijerno biti izveden komad "Otac" u režiji Paola Mađelija, a znamo taj film gde je briljirao Entoni Hopkins i osovjio Oskara 2021.

Nakon toga sledi ruski komad "NLO" ruskog pisca Ivana Viripajeva (njegova drama "Pijani" se izvodila sa uspehom u A. 212), u režiji Isidore Goncić.

Navodno dokumentaristička priča o ljudima koji su imali susrete odnosno osetili prisustvo vanzemaljaca, kao svedočanstva iz celog sveta.

Sezonu će završiti u junu 2023. premijera "Govori naciji" italijanskog pisca Askanija Čelestinija, u režiji Bojana Ðorđeva.

Predstava "Edip" prema drami Sofokla, u režiji Vita Taufera, biće premijerno izvedena u subotu, 17. septembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu na velikoj sceni "Ljuba Tadić".

U tragediji o Edipu, sinu tebanskog kralja, kome su prorekli da će ubiti oca i oženiti se majkom, u naslovnoj ulozi je Milan Marić, jedan od trenutno najtraženijih glumaca u TV serijama i filmovima ("Toma"), a u predstavi igraju i Nataša Ninković, Srđan Timarov, Bojan Dimitrijević, Aleksandar Ðurica, Miloš Samolov, Nebojša Ljubišić, Zoran Cvijanović i Joakim Tasić.

Slovenački umetnik Vito Taufer je režirao više od 100 dramskih predstava, nekoliko opera i jedan igrani film, dela Nikolaja Gogolja, Miroslava Krleže, Ežena Joneska, Vilijama Šekspira, Semjuela Beketa, Sofokla, Antona Pavloviča Čehova.

Predstava "Ubistvo u Orijent Ekspresu" prema romanu Agate Kristi, u režiji Darjana Mihajlovića, biće premijerno održana 25. septembra na velikoj sceni pozorišta i Ustanove kulture "Vuk Stefanović Karadžić" u produkciji teatra za decu "Boško Buha".

U predstavi igraju - Andrija Milošević (uloga Herkula Poaroa), Viktor Savić, Borka Tomović, Lena Bogdanović, Jelena Trkulja, Katarina Gojković, Katarina Marković, Igor Damnjanović, Vladan Dujović, Stefan Bundalo i Miljan Prljeta.

Radnja je smeštena u 30. godine prošlog veka i atraktivan gospodski voz Orijent Ekspres, je prinuđen da zastane zbog ogromnog snega.

Događa se brutalno ubistvo, i put kući čuvenog detektiva Herkula Poaroa se pretvara u komplikovanu istragu ubistva.

Poaroov put počinje u Istanbulu, a ostatak priče dešava se u - Jugoslaviji, između Vinkovaca i Broda.

Autor pozorišne adaptacije Ken Ludvig, savremeni komediograf, našoj publici poznat po uspešnim predstavama „Tenor na zajam“ Narodnog pozorišta Sombor u režiji Olje Ðorđević i „Mesec iznad Bafala“ NP Subotica, upravo reditelja Darijana Mihajlovića.

Do kraja sezone “Boška Buhe”, reditelj Milan Karadžić će realizovati dve predstave, prvo bajku “Lepotica i zver”, i neku Plautovu komediju.

Čuvena opereta “Pariski život” Žaka Ofenbaha, premijeru će imati 1. oktobra na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum.

Režiju i adaptaciju potpisuje ponovo gost iz Hrvatske - Robert Bošković, koji je tokom pandemije u Madlenianumu postavio kamerni mjuzikl "Poslednjih pet godina", a ranije i operetu "Vesela udovica", kao i muzički kolaž "Svetlosti pozornice".

Priča je bazirana oko dva pariska bonivana koji se bore za naklonost svetski poznate glumice, uz široku paletu i galeriju mnogih drugih likova.

Glumci i operski umetnici su sledeći u ovom velikom ansamblu koji će dočarati duh i atmosferu Pariza: Vasa Stajkić, Dimitrije Cincar-Kostić, Arsenije Tubić, Ðorđe Viktor Vlajić, Branislava Podrumac, Jana Pogrmilović, Anja Orelj, Miloš Ðorđević, Srđan Timarov, Vladimir Andrić, Ana Cvetković, Dragana Popović, Ivana Medić, Ðorđe Stojković i Žarko Stepanov.

Pozorište na Krstu je krenulo novu sezonu sa drugom premijerom komada “Tramvaj zvani želja” Tenesija Vilijamsa u režiji Lenke Udovički, a u glavnoj ulozi apsolutno briljira - Branka Katić, u gotovo tri sata izvanredne glumačke veštine.

Onda je izvedena i moderna verzija klasika "Mizantrop" prema Molijeru, u režiji Juga Ðorđevića, koji je okupio zanimljiv tim glumaca: Ljubinka Klarić, Isidora Simijonović, Ljubomir Bulajić, Stojan Ðorđević, Amar Ćorović, Marija Pikić, Miloš Lazarov.

Retko igrana tragedija Vilijama Šekspira - "Magbet" kod nas, koja govori o dvoje krvnika na vlasti čiji zločini nemaju kraja, prestoničku premijeru će imati 24.09. u Beogradskom dramskom pozorištu, a novosadsku u 21.10. u Srpskom narodnom pozorištu.

Premijera predstave "Magbet" prema režiji Nikite Milivojevića tokom avgusta predstavljao je centralni događaj festivala u Budvi - Grad teatar.

Predstava je nastala u koprodukciji BDP, SNP, Novosadskog pozorišta, ITAKA Art centrom i Grad teatrom Budva.

U novoj verziji brutalne priče o beskrupuloznom vladaru Magbetu igraju: Anica Petrović, Nevena Nerandžić, Maja Stojanović, Jelena Simić, Dejan Ðonović, Branislav Jerković, Arpad Mesaroš, Marko Marković, Milan Zarić, Sonja Isailović, Pongo Gabor, Ivana Pančić.

BDP sprema još velikih projekata do kraja godine.

Izuzetan, veliki i neprikosnoveni nemački reditelj Frank Kastorf prvi put režira u Srbiji i odabrao je za svoju premijeru 29. oktobra - “Božanstvenu komediju” Dantea Aligijerija u BDP. Inače poznato je da retko kada dramski umetnik režira van rodne Nemačke i Francuske.

Čast da sarađuju sa značajnim evropskim rediteljem imaju sledeći glumci: Aleksandar Jovanović Meda, Aleksandar Radojičić, Bojana Stojković, Dunja Stojanović, Jana Milosavljević, Marko Gvero, Milan Zarić, Milena Vasić, Nataša Marković.

Alegorijski, Dante je duša, Vergilije - razum, Beatriče - milost, ljubav.

Cela ''Božanstvena komedija'' je podeljena u tri dela: Pakao, Raj i Čistilište, sa po 33 pesme.

| Na velikoj sceni "Olivera i Rade Marković" 29.10. nemački umetnik će prikazati veliko svetsko delo, pravi spektakl, koji dobrim delom realizuje sa strancima.

Tako je kostimograf - Adriana Braga Perecki, Vilijam Minke je kompozitor, dizajner video radova i kamerman - Andreas Dajnert, dizajn svetla potpisuje Lotar Baumgarte, umetnički direktor produkcije - Sebastijan Klink.

Drama mjuzikl "Jenki Ros" inspirisana rok pesmom “Yankiee Rose” (1986) muzičara Dejvida Li Rota imaće premijeru 5. novembra, u režiji Miloša Lolića, na Maloj sceni BDP - “Predrag Pepi Laković”.

Prvi put će na ovom projektu uspešan reditelj sarađivati sa svojom majkom - Danicom Maksimović,Ivana Nikolić, Iva Ilinčić, Milan Čučilović, Luka Grbić, Ivan Zablaćanski.

Miloš Lolić sa veoma uspešnom karijerom u inostranstvu, pre svega u Beču, povremeno dolazi u Srbiju gde je nedavno postavio novi komad "Kaspar" Petera Handkea u JDP-u.

Obnovljena duo drama "Noć Helvera" koju su pre dve decenije igrali Mirjana Karanović i Ermin Bravo, sada se vraća ponovo u beogradski pozorišni život 24. novembra na malu scenu BDP-a.

Čuveni naslov "Noć Helvera", drama poljskog, savremenog dramatičara, reditelja i profesora Ingmara Vilkvista iz 1999. godine, na suptilan način se bavi začudnim odnosom majke i posinka (momka sa posebnim potrebama), na relaciji majka-dete, štićenik-tutor, brat-sestra, muškarac-žena, dželat-žrtva.

Tekst je kod nas izvođen tri puta sa velikim uspehom u Ateljeu 212 i Bitef teatru, a glumci Mirjana Karanović i Ermin Bravo odlučili su da obnove ovaj komad, i to baš u novom matičnom pozorištu velike glumice.

Reditelj iz BiH - Haris Pašović, posle nedavne nove verzije "Gospođice Julije" u Madlenianumu, nakon tri decenije se vratio u Beograd da režira, i sledeći izazov mu je spajanje dve drame od Antona P. Čehova - "Tri sestre i Galeb", tek za 17. decembar - BDP.

Ovde će igrati Andrija Kuzmanović, Milica Zarić, Aleksandra Anja Alač, Nina Janković, Mina Nenadović, Slaven Došlo, Stojan Ðorđević, Mladen Sovilj, Ljubomir Bulajić, Ivan Zablaćanski, Slađana Vlajović, Stefan Radonjić, Marija Pikić, Mića Milovanov, Zoran Ðorđević, koje dobrim delom reditelj naziva "pravim zvezdama malog i velikog ekrana".

Hrvatski reditelj Ivica Buljan zaokružiće sezonu novim čitanjem romana "Idiot" F. M. Dostojevskog - 30. decembra 2022. pred ulazak u novu 2023. godinu.

Dramatizaciju će napisati Vladimir Tabašević, književnik koji je adaptirao svoj roman "Tiho teče Misisipi" upravo sa ovim rediteljem za produkciju BDP 2021. godine.

Uloge tumače: Mirjana Karanović, Luka Grbić, Nedim Nezirović, Jana Milosavljević, Miodrag Krstović, Dunja Stojanović, Bojana Stojković, Iva Ilinčić, Jovo Maksić, Vesna Čipčić, Milan Zarić, Tamara Aleksić, Aleksandar Jovanović Meda, Ivana Nikolić, Marko Todorović, Miodrag Radonjić, Milan Kolak.

Predstava "Sitnice koje život znače", po tekstu jednog od najpopularnijih italijanskih pisaca današnjice Lorenca Maronea, u dramatizaciji Ðorđa Kosića i režiji Andreja Nosova, premijerno je izvedena 12. avgusta na Velikoj sceni Centra za kulturu Tivat, u okviru Festivala mediteranskog teatra „Purgatorije“ i čeka se premijera tokom oktobra u Narodnom pozorištu.

Komad govori o ljubavi, prijateljstvu i pomoći u čijem fokusu se nalazi penzionisani knjigovođa Čezare, „staro džangrizalo“ koji pred sam kraj života dobija želju da iz korena promeni svoj karakter.

Glavnu ulogu tumači Mladen Andrejević, a u podeli su i Nela Mihailović (Rosana), Vanja Ejdus (Katerina), Dušan Matejić (Dante), Nina Nešković (Ema) i Rade Ćosić (Leo).

Prvakinja Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Nela Mihailović osvojila je Nagradu za najbolju glumicu na IX Ambijentalnom pozorišnom festivalu "Novi Tvrđava Teatar", dok je Mladenu Andrejeviću pripala Nagrada za glumu "Milan Gutović2.

Beogradska premijera predstave "Sitnice koje život znače" planirana je u oktobru na maloj sceni "Raša Plaović".

Narodno pozorište planira i premijeru predstave "Deca" prema istoimenom romanu - poemi poznate dramaturškinje Milene Marković koja je osvojila NIN-ovu nagradu 2022. upravo za ovo književno delo.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA