≫ 

Zatvoren 56. Bitef: Gran pri za "Solo" i "Svaki pokušaj će se završiti skršenim telima i slomljenim kostima"

Centralna tema festivala je bila vezana za pitanje rada, tržišta rada posle pandemije, prava radnika, kao i uslove rada u okviru samih izvođačkih umetnosti

  • 0
bitef Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Bitef festival, 56. po redu, završen je sinoć izvođenjima predstava "Ljubav" u režiji Aleksandera Zeldina i "Krize" u režiji Žige Divjaka.

Nakon predstava, održano je svečano proglašenje dobitnika nagrada, među kojima je Gran pri „Mira Trailović" za najbolju predstavu u celini pripao dvema predstavama "Solo" Nine Rajić Kranjac i "Svaki pokušaj će se završiti skršenim telima i slomljenim kostima" Jana Martensa.

bitef Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica na proglašenju je predstavio međunarodni žiri festivala u sastavu Štefani Karp (dramaturškinja i pozorišna kustoskinja, Nemačka, predsednica žirija), Kristine Desel (pozorišna kritičarka, Nemačka), Selma Spahić (rediteljka, Bosna i Hercegovina), Vanja Ejdus (glumica, Srbija) i Dino Pešut (pisac I dramaturg, Hrvatska).

"Prvi Gran pri dodeljuje se hrabrom, strastvenom i jedinstvenom istraživanju osnovnih pitanja pozorišta u sadašnjem trenutku, koje seže i u prošlost i u budućnost, i koje nam divljom energijom postavlja četvoro izvanrednih mislilaca, autora, izvođača. Oni nas pozivaju na uzbudljivo i rizično putovanje kroz samospoznaju, konflikte, uspomene, prizore, pesme i mitove, vodeći nas ka različitim pozorišnim prostorima i formama, i koje se završava svečanošću koja slavi zajedništvo i naše ljudsko nesavršenstvo", navodi žiri.

Žiri je čestitao predstavi "Solo" i autorskom timu koji predvodi Nina Rajić Kranjac, zajedno sa Natašom Keser, Benjaminom Krnetićem, Markom Mandićem i ostalim članovima umetničkog tima.

bitef Foto: Tanjug/Tara Radovanović

"Drugi Gran Pri dodeljuje se umetnički, majstorski uobličenoj eksploziji slobode i buntovništva. Ova predstava kombinuje širok spektar pozorišnih i plesnih jezika, gradeći kompleksnu i višeslojnu dramaturgiju koja je istovremeno politička i poetična. Ona nas podstiče na trijumfalni protest u kom svaki pojedinac koristi svoj lični prostor uz saosećanje sa drugima", navodi se u odluci žirija da nagradu dodeli predstavi "Svaki pokušaj će se završiti skršenim telima i slomljenim kostima", čestitajući Janu Martensu, Grip i Dens on ansamblu i celom umetničkom timu.

Specijalna nagrada „Jovan Ćirilov" dodeljena je predstavi "Ljubav" Aleksandra Zeldina.

bitef Foto: Tanjug/Tara Radovanović

"Ova nagrada za izuzetan doprinos pozorišnoj umetnosti, dodeljuje se predstavi koja nas vodi ka nesagledivim dimenzijama minimalističkog naturalizma. Predstava balansira na tankoj liniji između realnosti i fikcije, između bivanja i glume. Pažljivo režirana, glumljena, dizajnirana i napisana, ova priča nas otvara ka empatiji za onu sferu ljudskog postojanja koja se često previđa ili ignoriše. Predstava donosi bolno iskustvo bez olakšanja", navodi se u odluci žirija.

Politikin žiri, u kojem su reditelji Haris Pašović i Ana Tomović, urednica rubrike za kulturu Gordana Popović, pozorišna kritičarka Ana Tasić i novinarka Borka Golubović Trebješanin, odlučio je da se 44. po redu nagrada Politike za najbolju režiju dodeli Janu Martensu za predstavu "Svaki pokušaj će se završiti skršenim telima i slomljenim kostima".

"Scenska igra koreografa Jana Martensa pršti od osećajnosti i estetizacije, opčinjavajuća je i maštovito razigrana. Karakteriše je grčevita borba između stega i oslobađanja, između sputanosti i eksplozije slobode. Reč je o koreografiji žestine koju vodi energična i silovita muzika savremenog poljskog kompozitora Henrika Mikolaja Goreckog. U predstavi su posebno snažne plesno-dramske scene, kada igrači u tišini, odlučno i repetativno, hodaju u krugu, uporno prateći smisao dirljivih poetskih reči, odraza batrganja u savremenom svetu", navodi se u obrazloženju žirija Politike.

Umetnički direktor Medenica saopštio je potom da je Nagradu publike odnela predstava "Svet bez žena" autorki Maje Pelević i Olge Dimitrijević.

Svečana ceremonija dodele nagrada i velika žurka održane su u pivnici Docker Brewery & Beer Garden.

Ovogodišnji 56. Bitef održan je pod sloganom Mi - junaci rada svog.

U toku festivala posetioci su imali priliku da pogledamo devet predstava iz Nemačke, Belgije, Francuske, Meksika, Srbije, Slovenije i Velike Britanije.

Centralna tema festivala je bila vezana za pitanje rada, tržišta rada posle pandemije, prava radnika, kao i uslove rada u okviru samih izvođačkih umetnosti.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA