≫ 

Jugoslovenski pozorišni festival "Bez prevoda" u novembru u Užicu

Ovogodišnji moto je "Parče hleba, parče neba"

  • 2
Premijera predstave Rat i mir na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Jugoslovenski pozorišni festival "Bez prevoda", na kome se prikazuje sedam najboljih predstava iz predhodne sezone u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori, održaće se u Narodnom pozorištu Užice od 1. do 7. novembra

Ovogodišnji 27. Festival čiji je moto "Parče hleba, parče neba" otvoriće predstava Ateljea 212 "Rolerkoster" prema tekstu Jelene Kajgo i u režiji Milice Kralj, dok će druge večeri gostovati Jugoslovensko dramsko pozorište sa komadom "Čudo u Šarganu", prema komadu Ljubomira Simovića i u režiji Jagoša Markovića.

Predstava Predstava "Rolerkoster" / Foto: Boško Đorđević

Zagrebačko kazalište mladih izvešće komad Mate MatIšića "Ja sam ona koja nisam" u režiji Paola Mađelija, a na repertoaru je i predstava domačina, Narodnog pozorišta Užice "Mesec (dana) na selu" prema komadu Ivana Sergejevića Turgenjeva i u režiji Milana Neškovića.

Narodno pozorište Banja Luka, Narodno pozorište Prijedor i Narodno gledališće Nova Gorica predstaviće se komadom "Jugoslavija, moja otadžbina" prema romanu Gorana Vujovića i u režiji Marka Misirače.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Gradsko pozorište Podgorica (@gradskopozoristepodgorica)

Gradsko požorište Podgorica gostuje sa predstavom "Bez portfelja" prema tekstu Stevana Koprivice i u režiji Branislava Mićunovića, a poslednje večeri festival publika će gledati "Rat i mir" Narodnog pozorišta Beograd, po romanu Lava Nikolajevića Tolstoja i u režiji Borisa Liješevića.

Koselektor Bojan Munjin, koji je uz direktora NP Užice Zorana Stamatovića odabrao predstave koje će se ove godine takmičiti za ukupno devet nagrada "Ardalion", rekao je da ovogodišnje izdanje festivala ne može biti veselo, jer se danas svet pretvorio u mračnu pozorišnu tragikomediju: od tehnološkog i za čoveka neprijateljskog ubrzanja preko ratova i njihovih posledica do nedostojnog života, nasilja i apatije.

Premijera predstave Rat i mir na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu "Rat i mir" / Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Pozorište živi sa svojim vremenom i mora se na njega naslanjati, osvrtati i komentarisati, a današnje vreme je zaista teško. Pozorište uvek pokušava da pomaže, tako da ćemo mi probati sa ovim predstavama, preko umetnosti, da pomognemo svima nama, preispitamo sebe i šta možemo da učinimo - kazao je Munjin i dodao da se pet od sedam predstava direktno tiču problema današnjice, ali i ostale dve samo na širi način.

Direktor NP Užice i koselektor Zoran Stamatović naveo je da ovogodišnji festival košta oko 13,5 milina dinara od čega je Grad Užice obezbedio 4,5 miliona dinara, Ministarstvo kulture 1,5 milion dinara i NVO organizacie oko 980 dinara i uz procenu od prodaje ulaznica ta sredstva su obezbeđena.

cudo u sarganu Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Sve je poskupelo, ali gde god smo imali prijateljske odnose uspeli smo da smanjimo troškove, da pozorišta koja dolaze deo troškova preuzmu na sebe, da festival počinemo sa radošću i željom za igranjem novih i dobrih predstava, a ne pokrivanjem dugova - kazao je Stamatović.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Gradsko pozorište Gradiška (@gradskopozoristegradiska)

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević rekla je da Užice i ove godine sa nestrpljenjem i radošću očekuje susret sa najboljim predstavama iz Srbije i regiona.

- Pozorište je mesto koje može mnogo toga dobrog poručiti svetu, ukoliko je publika koja posećuje teatar otvorenog uma i srca. Užička publika se prema ovom hramu kulture odnosi sa poštovanjem, a naš zajednički zadatak je da se potrudimo da pozorišnu igru poštuju i obožavaju generacije koje pristižu - navela je Raković Radivojević.

Karte za 27. JPF su u prodaji od sutra, 5. oktobra. Cena kompleta je od 7.500 do 9.000 dinara, a pojedinačne karte su 1.000 dinara.

U pratećem programu festivala biće priređena izložba fotografija iz predstava sa prethodnog festivala, autora Radovana Baje Vujovića, kao i izložba posvećena Meši Selimovići, koja će biti priređena u saradnji sa Istorijskim arhivom Užice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA