• 0

Šta se krije iza popularnih svadbenih običaja: Mladin veo imao je danas nezamislivo značenje

Simbolika vela se vremenom menjala, a danas mlade nose veo kao modni detalj, najčešće prebačen unazad kako bi izgledale što ženstvenije

  • 0
svadba, venčanje, mlada, mladoženja, ilustracija

Foto: Pixabay

Običaja vezanih za svadbe u našem narodu ima mnogo, neki su izumrli, ali neki su zbog svoje simbolike i značenja ostali duboko ukorenjeni u društvu.

Za svaki običaj postoji određeni razlog i simbolika, pa iako u savremenom dobu mnogi ne žele da poštuju običaje, čini se da određeni nikada neće izumreti.

Jedno od narodnih verovanja je da je svadbu najbolje praviti u septembru u crkvi jer će tako zajednički život mladenaca biti dobar i bogat. 

Srpske svadbe su skup religijskih, mitoloških i magijskih radnji, a mi vam predstavljamo neke od običaja koje mladenci u Srbiji vole da poštuju.

Mladni veo

Veo za buduću mladu u svim kulturama ima drugačiju simboliku. U kulturama među kojima je i naša, uz venčanicu je nošenje vela bilo obavezno prilikom crkvenog venčanja, a danas je to stvar izbora.

U staro doba veo se koristio za prekrivanje mladinog lica jer su brakovi bili ugovoreni i mladoženja nije mogao da vidi mladino lice sve dok glavni deo ceremonije ne bude završen, kako ne bi odustao od venčanja. 

Nekada se verovalo da mlade privlače zle duhove, pa je veo imao zaštitnu funkciju. Čuvao ju je od zlih sila, ali i od uroka. 

Simbolika vela se vremenom menjala, a danas, u moderno doba, mlade nose veo kao modni detalj, najčešće prebačen unazad kako bi izgledale što ženstvenije.

venčanica venčanice modeli venčanje mlada

Foto: Pixabay

Bela venčanica

Venčanice su najčešće u nijansama bele boje jer se ova boja povezuje sa čistoćom, svetlošću i verom, a u nekim kulturama simboliše i nov početak.

Prenošenje mlade preko praga

Mlada je nekada, pa sve doskoro, živela u roditeljskoj kući, a tek posle udaje je prelazila u kuću svog supruga. Mlada je udajom stupala pod zaštitu mladoženinig sveca, njegovog krsnog imena i porodične slave.

Verovalo se da duše umrlih predaka aktivno učestvuju u životima živih i da na neki način zauvek “žive” u porodičnim kućama i to na samom kućnom pragu.

Iz tog razloga se izuzetno pazilo da mlada, koja još nije uvedena u novu porodicu, ne zgazi prag svoje nove kuće, kako ne bi nagazila na duše predaka.

mladenci, vencanje

Foto: PIxabay

Nakonjče

Nekada je bio običaj da, kada svatovi pristignu u mladoženjin dom, svekar doda nevesti muško dete - nakonjče, koje ona tri puta okrene, podigne i poljubi, a potom i daruje. Verovalo se da se tako obezbeđuje plodnost mlade i nastavak loze po muškoj liniji.

Kupovina mlade

"Prodavanje" mlade označava čin kada dever "kupuje" mladu od njenog brata kao predstavnika porodice. Tako se u prošlosti davala simbolična nagrada za izgubljenu radnu snagu u njenoj porodici, dok je mladoženjina porodica dobijala člana više, radno sposobnog.

Venčanje, svadba, bidermajer

Foto: Shutterstock

Kićenje svatova

Devojački svatovi, pošto nisu išli na venčanje, već su se sastali u domu, nisu ukrašavani ruzmarinom sve do polovine 20. veka, a potom je počelo kićenje svih svatova. Danas se svatovi kite na više načina i nije nužno da bude ruzmarinom, ali ono što je ostao običaj jeste da se onome ko kiti za to daje novac.

Postoje dva narodna verovanja zašto je baš grančica ruzmarina korištena za ovu priliku. Prema prvoj, romantičnoj, ruzmarin je simbol vernosti i bračne sreće, dok je po drugoj on biljka koja štiti od zlih sila i uroka.

Kićenje svatova su ranije uglavnom obavljale devojke spremne za udaju, kako bi se pokazale mladićima na svadbi. Devojke su, zatim, darivali baš slobodni momci i njihove familije.

Kićenje svatova ostalo je kao lep običaj koji simbolizuje bračnu sreću i danas. Ruzmarin sa tračicom u bojama srpske zastave sve se manje koristi kao ukras. Umesto ruzmarina koriste se različiti cvetići, prirodni ili od nekih veštačkih materijala, najčešće sa belim, roze, plavim i svetlozelenim tračicama.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica