• 0

On će vas obradovati: Ovo staro ime nosio je prvi srpski tepčija

U samoj Srbiji i nije toliko zastupljeno, ali je veoma često u Hercegovini, odnosno istočnoj Hrvatskoj među srpskim stanovništom

  • 0
Znacenje imena, decak, Nedelja 29. maj, Ognjen Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Obrad je retko i staro srpsko ime. Njegovo značenje dolazi od glagola radovati, odnosno obradovati, koje u prenesenom smislu označavaju onog koji nas je obradovao.

U samoj Srbiji i nije toliko zastupljeno, ali je veoma često u Hercegovini, odnosno istočnoj Hrvatskoj među srpskim stanovništom, a prema njihovim podacima Obrad ima više od trista svojih imenjaka. Podaci kažu da je ovo ime u Hrvatskoj bilo veoma popularno od 1921. do 1928. godine, a najmanje popularno od 1958. do 1968. godine.

Među poznatim Obradima javljaju se Obrad Belošević (1928–1986) srpski košarkaški sudija, Obrad Gluščević (1913–1980) jugoslovenski filmski reditelj, Obrad Piljak (1933–2013) bosanski političar i ekonomista, Obrad Stanojević (1934–2011) srpski pravni istoričar i profesor... A među njima najviše pažnje privlači u istoriji ubeležen najstariji nosilac ovog imena.

Prvi po imenu poznati Obrad bio je ujedno i prvi veliki tepčija koji je vršio službu u doba vladavine kralja Stefana Vladislava (1234-1243). Tepčija je u srpskim srednjovekovnim zemljama bio dvorski i provincijski funkcioner koji se brinuo o održavanju vladarevih zemljišnih poseda. U državi Nemanjića postojao je veliki tepčija, tepčija i mali tepčija. Dok je u službi oblasnog gospodara, on se nazivao jednostavno tepčija. Veliki tepčija je bio na vladarevom dvoru, dok je mali tepčija najverovatnije službu vršio po župama ili na nešto većem području.

Oni su u državnoj upravi rangirani odmah iza kaznaca, a njihova osnovna dužnost bila je staranje o vladarevim zemljišnim posedima. Tepčija je tesao međe selima koja su neposredno pripadala vladaru, a imali su svoje službenike koji su im pomagali u poslovima. Tepčije su se pojavljivale i u sudskim sporovima, verovatno oko zemljoposeda.

Ovo ime je zastupljeno i u Crnoj Gori, a zanimljivo je pomenuti da je kratki dokumentarni film “Obrad“, crnogorskog reditelja Branislava Milatovića, osvojio nagradu za najbolji kratkometražni film u internacionalnoj selekciji na 17. izdanju Pasto International Film Festivala – FICPA, koji je od 20. do 24. oktobra prošle godine održan u Pastu (Kolumbija).

Ima i još jedan Obrad, naš savremenik koji je privukao mnogo medijske pažnje. U selu Kremna, nadaleko čuveno po proročanstvima, starina Obrad Marković, prema sopstvenim tvrdnjama, spreman je da umre naredne godine jer, kako kaže - tako mu se "javilo". Na svoje spomen obeležje pored supruge Zorke već je uklesao datum svoje smrti. Danas spokojno provodi dane na planini proroka pripremajući se za onaj svet, kako bi se upokojio pored svog prvog komšije, najčuvenijeg proroka u ovom delu sveta Mitra Trabića.

Za sada, na planini proroka ovaj Kremanac gazi devetu deceniju i živi sam, u kući od svega nekoliko kvadrata, čekajući svoj sudnji dan. On poručuje da kada umre, svako ko bude obišao njegov grob, nek se pomoli Bogu i pratiće ga zdravlje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica