• 0

On je rođen da bude uspešan: Muško ime nastalo po vladarskoj tituli

On ne trpi da mu se protivreči i za sve se pita

  • 0
značenje imena Damir Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Muško ime Despot označava onoga ko je "naslednik", "gospodin" i "gospodar", neko ko je "predodređen da vlada" i "rođen da bude uspešan u svemu".

Preneseno značenje ovog autohtonog srpskog imena može da se posmatra i kao ime namenjeno nekome ko o svemu "sam odlučuje", koji ne trpi da mu se protivureči, neko ko je "egocentričan i samovoljan" i svakome naređuje, osoba koja je "sebična" i koji se "za sve pita".

Ime Despot nastalo je prema istoimenoj srpskoj vladarskog tituli "despot", koja je predstavljala zemljoposednika i vlastelina, odnosno vladar i imućnu i uticajnu osobu. Kao lično ime, danas je često u našoj zemlji i u zemljama regiona.

Despot, čije je poreklo od grčke reči "despotes", što znači „gospodar“, bila je starija vizantijska dvorska titula koja se dodeljivala sinovima ili zetovima vladajućeg cara. Prvobitno je označavala prestolonaslednika, a kod nas je kao lično ime „odomaćeno“ posle Kosovske bitke, koja je imala velike i teške posledice po srpsku srednjovekovnu kneževinu, nakon čega su srpski despoti nastojali na sve načine da ideološki nastave tradiciju nemanjićke Srbije.

Despotska titula se iz Vizantijskog carstva tokom srednjeg veka proširila na Balkansko poluostrvo, i deljena je u zemljama koje su bile pod vizantijskim uticajem, kao što su Latinsko carstvo, Bugarska, Srbija i Trapezunda. To je dovelo do uzdizanja nekoliko kneževina na rang "despotovine" koje su postojale kao nezavisne države ili kao zavisna teritorija knezova koji su imali i titulu despota, među kojima su najpoznatije Epirska despotovina, Morejska despotovina i Srpska despotovina.

U savremenom smislu, reč je dobila sasvim drugačije značenje i despot se izjednačio sa opisom oblika vladavine u kojem jedan pojedinac vlada sa apsolutnom moći, odnosno sa značenjem starogrčke reči "tiranin" i latinskom rečju „diktator”. 

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica