• 0

Ovo ime se nekada davalo devojčicama koje su rođene u julu: "Ona koja je ljupka i mila"

Već godinama se nalazi na listi 100 najpopularnijih ženskih imena u Srbiji

  • 0
Znacenje imena, devojcica, Subota 21. maj, Jelena Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Glavna junakinja čuvene Šekspirove tragedije bila je Julija Kapuleti, koja je do danas ostala simbol mlade žene koja je beskrajno verovala u ljubav do večnosti. Upravo zbog nje mnogi veruju da je ime Julija postalo i ostalo popularno sve do danas u mnogim zemljama.

Etimološka hipoteza u koju veruje većina o poreklu imena Julija jeste ta da ime potiče od latinskog muškog imena Julianus, te da ima značenje "mlad"; "energičan"; "pun radosti i sreće". Međutim postoje i druge pretpostavke o poreklu ovog imena, a jedna od njih je ta da je ime posvećeno vrhovnom rimskom božanstvu Jupiteru.

Takođe, hipoteza u koju mnogi veruju je ta da ime Julija ima grčko poreklo i da dolazi od imena Ioulianos, u značenju "sjajan", "svetao, " "blistav",  "čist", "obasjan suncem".

Najčešći prevod i značenje imena Julijana je "ona koja je ljupka i mila",  "ona koja je poletna, sjajna i donosi svetlost", a takođe i "ona koja donosi radost i sreću", koja je "poštena, iskrena i pravična ženska osoba"".

Nekada se, posebno na našim prostorima, ime Julijana, kao i skraćeni oblik Julija davalo devojčicama koje su rođene u mesecu julu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica