• 2

Svetosavlje – duhovni put koji nam je prvi srpski arhiepiskop ostavio u amanet

Duhovna načela koja je Sveti Sava utemeljio u srpskom narodu bila su poput luče koja je osvetljavala put u najtežim vremenima

  • 2
Sveti Sava Sveti Sava, prvi arhiepiskop srpski. Foto: Wikimedia

U školama širom Srbije i Republike Srpske danas će biti proslavljena školska slava Sveti Sava. Uz „Himnu Svetom Savi“ đaci će obeležiti dan posvećen prvom srpskom prosvetitelju.

Ali, dela koja je Sveti Sava, rođen kao Rastko Nemanjić (1175 – 1236) ostavio iza sebe prevazilaze okvire prosvetiteljstva. Načinom na koji je živeo princ iz loze Nemanjića, monah, diplomata, književnik i prvi arhiepiskop autokefalne Srpske pravoslavne crkve postavio je temelje našeg duhovnog puta kojim hodamo duže od osam vekova.

Svetosavlje ili zavet Svetog Save obuhvata i obrazovanje, ali i čestitost, poštenje, posvećenost, poslušnost, čovekoljublje, visok moral, pristojnost, jedinstvo, izmirenje, sabornost, savest, razum... Temelj njegovog zaveta je pravoslavlje, istina i vera u život večni.

„Duhovna nauka nije igra, niti reči bezumlja ljudskih misli, nego je to propovedana Sveta vera Božija na kojoj su osnovani sveti činovi u Isusu Hristu Gospodu našem, o kome proroci Svetim duhom prorekoše i apostoli naučiše, i mučenici ispovedaše, i svi sveti sačuvaše...“, besedio je Sveti Sava.

Duhovna načela koja je utemeljio u srpskom narodu bila su poput luče koja je osvetljavala put u najtežim vremenima. Baš kada je srpski narod bivao porobljen, kult Svetog Save je jačao. Nije nestao ni kad je veliki vezir Kodža Sinan-paša 1595. naredio da se mošti Svetog Save prenesu iz Mileševe u Beograd i spale na lomači. Naprotiv. Upravo na mestu na kom se smatra da je bila lomača podignut je najveći srpski pravoslavni hram – Hram Svetog Save.

Hram Svetog Save Foto: Telegraf.rs

Tako je jedna od najznačajnijih ličnosti u našoj istoriji dobila svetinju koja će zauvek podsećati na važnost velikih dela koja je prvi srpski arhiepiskop ostavio u svom zemaljski relativno kratkom, ali izuzetno sadržajnom životu.

„Molim one koji će posle mene biti, ispunite ono što ja zbog kratkovremenog života ne dovrših.“

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • M.K.

    27. januar 2023. | 08:43

    Slava Bogu i Svetom Savu! 🙏❤💚💙🎇🇷🇸

    Podelite komentar

  • BASA

    27. januar 2023. | 08:46

    Srećna slava Sveti Sava svima ! Djacima i Studentima odlične ocene imali ! Živeli !

    Podelite komentar