• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

1 od 10 roditelja nikada nije razgovarao sa decom na temu virtuelnog nasilja: Alarmirajuće brojke

Vreme čitanja: oko 1 min.

Alarmirajuću brojke koje ukazuju na neinformisanost i nemar

  • 0
Deca na telefonu Foto: Shutterstock

Skoro tri od deset roditelja, što čini 28 odsto, kažu da njihova deca svakodnevno koriste aplikacije "Instagram" ili "TikTok".

No, 38 odsto nije svesno maltretiranja na mrežama, što je propratna posledica takvih platformi.

Studije otkrivaju da je više od četvrtine dece maltretirano na društvenim mrežama, a čak i u slučajevima kada su roditelji bili svesni te činjenice, samo 22 odsto njih je moglo da identifikuje razlog nasilja.

Istraživanje rađeno na 2000 ispitanika, takođe pokazuje da je 53 odsto roditelja više zabrinuto za nasilje u školi nego na mrežama; skoro polovina roditelja, odnosno 45 odsto, preduzela je korake kako bi osigurala bezbednost na mrežama, ali 22 odsto nije uradilo ništa.

Nameće se pitanje da li je to zbog nedostatka znanja ili nedostatka brige?

Ove brojke su uznemirujuće, pogotovo ako se uzme u obzir da je čak 70 odsto dece prijavilo maltretiranje koje se desilo najmanje tri puta.

- Razumemo da prepoznavanje znakova virtuelnog nasilja može biti izazovno za roditelje. Ali zato moraju biti potpuno upoznati sa aplikacijama koje njihova deca koriste, koliko vremena provode na mreži, kakav sadržaj gledaju. Prosto, moraju "držati korak" i biti na oprezu. To je izrazito važno za mentalno zdravlje - navodi Vadik Giniatulin koji je predvodio istraživanje.

Dete i mobilni telefon Foto:Shutterstock

Ono što je još više alarmirajuće jeste brojka od 21 odsto roditelja koji su rekli " da bi dopustili deci da sami reše svoje probleme" i 38 odsto onih "koji nisu sigurni kakve tačno posledice mreže mogu da donesu" - prenosi "Mirror".

U koju grupu roditelja vi spadate? Pišite nam u komentarima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Festival nauke 2023. od 17. do 19. maja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica