• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas je Dan pasa u žutom, posvećen ljubimcima koji se bore sa strahovima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nekim četvoronošcima potrebno je mnogo više razumevanja i ljubavi kako bi lakše prihvatili svet oko sebe, jer im se on čini zastrašujućim mestom, pa reaguju preterano ili su previše povučeni

  • 1
Dan pasa u žutom Foto: Shutterstock

Žuti dan posvećen je kućnim ljubimcima psima koji imaju probleme sa anksioznošću i reaktivnošću.

Doskoro su ovi psihološki problemi bili “rezervisani” samo za ljude, ali se, po svemu sudeći, mnogo toga “dešava” i u glavama naših pasa.

Tako anksiozan pas sa strahom posmatra i doživljava okolinu, dok reaktivan ljubimac preterano reaguje na sve oko sebe.

“Dogs in Yellov Day” osmislila je Sara Džons, vlasnica psa Bele koju je, dok je bila štene, napao drugi pas.

Bela je razvila strah od pasa na koje je stalno režala ili nasrtala. Zbog toga je Džons želela da pronađe način da Bela i drugi uznemireni psi budu shvaćeni, pa je pokrenula kampanju "Dogs in yellow". Ona čvrsto veruje da će kroz saosećajno podizanje svesti poruka doći do velikog broja vlasnika pasa i proširiti razumevanje za anksiozne i reaktivne pse širom sveta.

Psima koji se svakodnevno bude sa strahom potrebno je više razumevanja, ljubavi, saosećanja i prostora. Njima sve deluje nepredvidivo i nisu raspoloženi za druženje sa drugim psima.

Vlasnici anksioznih pasa često žutom bojom povoca, ama ili nekim drugim predmetom u ovoj boji označavaju svog ljubimca, kako bi ukazali na njegov problem.

Pas može biti “žut” usled loše zdravstvene situacije, ukoliko se oporavlja od operacije, priprema se za parenje, na obuci je, star je i umoran, mrzovoljan ili nervozan, nesiguran ili tek usvojen, spasen iz loših uslova ili se boji ljudi. Osim toga, žutim je ponekad obeležen pas koji je novi član porodice, ali vlasnici nisu sigurni u njegovo ponašanje.

Dan pasa u žutom Foto: Shutterstock

Zato, ako ponekad (a naročito danas) vidite psa označenog žutim, potrudite se da on i njegov vlasnik imaju respektabilni prostor oko sebe.

Oni će vam biti veoma zahvalni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari