• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je vaš pas desnošapi ili preferira levu šapu i kako da to proverite?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Velika studija iz 2021. godine pokazala je da skoro 80 posto pasa forsira jednu stranu tela koju koristi češće u odnosu na drugu

  • 0
Desnošapi ili levošapi pas Foto: Pixabay

Da li znate da psi, kao i ljudi, obavljaju neke radnje “forsiranom” šapom?

Možda ste primetili da vaš kućni ljubimac više koristi ​desnu šapu, baš kao što skoro 90 posto ljudi upotrebljava desnu ruku.

To je potvrdilo i istraživanje koje je obavljeno na bezmalo 20.000 pasa i potvrdilo da većina kucova koristi češće jednu (desnu) šapu u odnosu na drugu.

Da li su psi češće desnošapi ili levošapi?

Čini se da psi ipak daju prednost svojoj desnoj šapi u odnosu na levu.

Oni to čine na sličan način kao ljudi. U objavljenoj studiji je 60 posto ženki pasa i 56 posto mužjaka preferiralo prednju desnu šapu prilikom uzimanja hrane u eksperimentima.

Psi radije koriste desnu šapu kad obavljaju različite zadatke, iako to ne čine dosledno.

Osim toga, primećeno je da su psi skloni “ambilateralnosti”, odnosno podjednako koriste obe strane tela, a samim tim i šape.

Šta određuje koju će stranu tela pas više koristiti

Forsiranje desne ili leve strane tela je povezano sa asimetrijom leve i desne moždane hemisfere.

Slično kao ljudi, psi sa dominantnijom levom šapom imaju dominantnu desnu hemisferu, a ljubimci sa dominantnijom desnom šapom oslanjaju se na uticaj leve hemisfere mozga.

Studija sugeriše da i pol i polni hormoni mogu uticati na to koju stranu tela će pas češće da koristi. Sem toga, stariji psi forsiraju desnu šapu u poređenju sa mlađim “rođacima”, pa i uzrast psa utiče na ovu pojavu.

Iako se mnogo raspravljalo o značenju i važnosti korišćenja ove ili one strane tela (u ovom slučaju šapa), neka istraživanja tvrde da “psi sa dominantnim levim ekstremitetima pokazuju jači strah nego oni sa dominacijom desnih šapa”.

Predlog da se ova motorička asimetrija koristi kao pretpostavka rizika za dobrobit ljubimca još se ispituje. Učesnici studije smatraju da su potrebna obimnija istraživanja nakon kojih će se izneti zaključci o tome da li forsiranje leve, odnosno desne šape može da ukaže na posebne emotivne potrebe ili posebnu ličnost psa.

Kako da saznate da li vaš pas više koristi levu ili desni šapu

Najlakši način da saznate da li vaš pas češće koristi levu ili desnu stranu tela je da sprovedete mali eksperiment. Ispružite ruku i recite psu da vam da šapu ili mu na podu ostavite igračku i pratite kojom šapom će je dodirnuti. Osim ovih načina ispitivanja, propratite psa kad silazi stepenicama: obratite pažnju na to kojom će šapom stati na prvi stepenik!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari