• 0

Najveći lenjivci u svetu pasa

Želite na nabavite psa koji voli izležavanje i maženje i premeštanje sa fotelje na krevet i obratno: predlažemo 15 rasa koji su stručnjaci za spavanje i opuštanje, a najmanje vole izlaske i fizičku aktivnost

  • 0
Najveći lenjivci u svetu pasa Foto: Pixabay

Tražite psa koji više ceni maženje i ležanje od šetnje i fizičke aktivnosti?

Zamislite da imate kućnog ljubimca, pripadnika divne, lenje rase koja razume vlasnika zavaljenog u fotelju, u popodnevnoj dremki!

Pas koji traži mnogo vežbe i istrčavanja može biti jak motiv za vlasnika koji treba da napravi preokret u svom životu. Međutim, ne traže svi ljubitelji pasa ličnog četvoronožnog trenera.

Takvim vlasnicima će sigurno prijati da izaberu psa sa kojim će se složiti u mnogo čemu. Verovatno ćete se iznenaditi kad na listi budete otkrili da među rasama ima ogromnih, ali i najminijaturnijih pasa.

Neki psi, kao što je španijel kralja Čarlsa, uzgajani su bukvalno “za naručje”, a neke rase, poput nemačke doge, stvorene su da bi rasle, a samim tim nisu mogle da podrže mnoge fizičke aktivnosti. Pojedine rase, poput buldoga, mopsa i sličnih, takođe nisu mogle da budu fizički aktivnije, usled hendikepa sa izgledom lica i funkcijom disajnim organima.

Ako tražite niskoenergetskog psa, imajte na umu da nisu svi psi određene rase sasvim isti. Čak i najlenjivije rase ipak traže malo vežbe za svoje fizičko i psihičko zdravlje. Imajući to na umu, pogledajte listu koju objavljuje Rd da biste saznali koja je lenja rasa pasa savršena za vas.

1 Ši cu

Ši cu Foto: Pixabay

Ovu kinesku rasu razvili su tibetanski monasi, kao poklon za članove kineske kraljevske porodice. Njihova svrha je bila da ukrašavaju krila pomenutih aristokrata.

Kad ne drema, ši cu provodi vreme u maženju sa vlasnikom i “blagom” trčkaranju po kući. Ovaj pas će biti srećan što jednostavno luta po sobama i izađe napolje samo da bi obavio fiziološku potrebu.

2 Pekinezer

Pekinezer Foto: Pixabay

Slično ši cuu, pekinezer je uzgajan kao pas za kraljevske porodice. Sa kompaktnim, zdepastim telom i „zgnječenim licem“, pekinezer nije pogodan za visokoenergetske ili bilo kakve aktivnosti.

On ima tendenciju da većinom vremena drema, i ne zahteva više od 20 minuta fizičke aktivnosti svakog dana (uključujući i šetnju radi toaleta).

3 Španijel kralja Čarlsa

Španijel king Čarls Foto: Pixabay

Još jedan “mrtav-hladan” pas odgajan za sedenje u kraljevskim krugovima, kavalirski španijel kralja Čarlsa nema problema da većinu svog vremena provede ležeći, obožavan, mažen i pažen. Iako ima “lovačke” korene, on se svojski trudi da to potpuno zataška.

4 Čivava

Čivava Foto: Pixabay

Kad nabrajamo lenje rase pasa, treba spomenuti čivavu koja je najzadovoljnija „druženjem“ sa svojim vlasnikom. Čivava nije lenja i nezainteresovana za aktivnosti. Ona je toliko mala da joj je potrebno da napravi 10 puta više koraka kako bi pokušala da održi tempo sa vlasnikom. Ona će se verovatno mnogo umoriti od hodanja, pa je zapravo taj problem čini “lenjom”.

5 Baset

Baset Foto: Pixabay

Kao i kavalir španijel kralja Čarlsa, i baset je uzgajan za kraljevski lov. Nisko prizemljen, sa velikim, fleksibilnim ušima koje upijaju zvuke, baset je talentovan tragač. Ali, njegovo izduženo, bucmasto telo i komično kratke noge otežavaju trčanje, pa čak i hodanje na velike udaljenosti. Ipak, ne prepustite basetu da sam uređuje svoju svakodnevicu: vodite računa o njegovoj ishrani kako biste sprečili gojaznost i zdravstvene probleme, poput artritisa. U slučaju da imate baseta, nemojte biti baš lenji!

6 Hrt

Hrt Foto: Pixabay

Još jedan lovački pas, poznat po skoro šokantnom nivou lenjosti na koju se najmanje sumnja na osnovu njegove vitke, dugonoge građe.

Koliko god delovali tanano i atletski, odrasli hrtovi su lenjivci koji mogu da spavaju i po 18 sati dnevno.

Iako trče brzinom od skoro 70 km na sat, ne računajte na njih za bilo kakvu vrstu treninga na velike udaljenosti. Zahvaljujući temperamentu, hrtovi su i na listi pasa koji su idealan izbor za prezaposlene vlasnike.

7 Kineski ćubasti pas

Kineski ćubasti pas Foto: Pixabay

Kao i hrt, sićušan, žilav i izuzetno budan kineski ćubasti pas je takođe iznenađujuće lenj, uprkos tanušnom atletskom izgledu. On je veoma okretan, ali nije motivisan da izađe i trči kao što bi to radili drugi psi njegove građe.

8 Engleski buldog

Engleski buldog Foto: Pixabay

Buldozi su poznati po slatkim naborima i hrkanju. Provode oko 90 odsto vremena spavajući, a to je isto toliko vremena provedenog u hrkanju. Razlozi lenjosti engleskog buldoga mogu se pripisati njegovoj zdepastoj građi, a neki su posledice poteškoća sa disanjem.

Suština je da je engleski buldog jedna od najlenjivijih rasa pasa. Ipak, on traži određene vežbe za mentalnu stimulaciju, a valja izbeći zdravstvene probleme povezane sa gojaznošću.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari