• 0
 ≫ 

Top 5 atrakcija Večnog grada: Ako posećujete Rim, njih ne smete nikako da propustite

 ≫ 

Osim upoznavanja brojnih atrakcija koje nudi prestonica Italije, turisti posebno uživaju u opuštenosti, po kojoj je italijanski narod nadaleko poznat

  • 0
Proleće u parkovima Rima

Print screen: Ruptly

Večni grad važi za jednu od najmlađih prestonica na evropskom tlu. Rim je poznat i pod nazivom Grad na sedam brežuljaka, a njegova istorija seže do 753. godine pre Hrista.

Na svakom koraku se u italijanskoj prestonici oseća duh minulih vremena, pa ne čudi što je Rim treći grad po broju posetilaca u Evropi.

Osim upoznavanja brojnih atrakcija koje nudi prestonica Italije, turisti posebno uživaju u opuštenosti, po kojoj je italijanski narod nadaleko poznat.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Beautiful Italy🇮🇹❤️💕 (@italy_dolcevita)

1. Trg Navona (it. Piazza Navona)

Jedan od interesantnijih rimskih trgova poznat je i po čak tri fontane. Izgrađen na mestu nekadašnjeg Domicijanovog stadiona, trg Navona se može pohvaliti sa mnogo interesantnih lokala, u kojima se može uživati u iću i piću.

Glavna fontana, poznata i kao Fontana reka (it. Fontana dei fuimi) predstavlja simboličan prikaz četiri reke, koje su bile značajne za svet toga doba, sa egipatskim obeliskom u centru. Osim evropskog Dunava, simbolično je predstavljena i afrička reka Nil, azijska Gang i američka Rio de la Plata.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Audrey Hepburn (@soaudreyhepburn)

2. Usta istine (it. la Bocca della Verita)

Ako u Rim ne putujete sami, a zanima vas da li vaš saputnik govori istinu ili ne, ne propustite da ga odvedete do ove gradske atrakcije.

Iako ovu mermernu masku, koja se nalazi u zidu crkve posvećene Svetoj Mariji iz Kosmedina prati vrlo interesanta, slobodno se može reći urbana legenda, zapravo se radi o reljefu koji je u antičko doba služio kao svojevrstan šaht za kanalizaciju. Da, dobro ste pročitali. Mada ne postoji neko logično objašnjenje otkud on danas u zidu crkve, zna se da je ovaj „detektor laži“ bio korišćen još u drugoj polovini 15. veka.

Zanimljivo je pomenuti da su žene toga doba često bile dovođene ispred Usta istine, kako bi muževi „proverili“ njihovu vernost. Čini se da njihova vernost nije dovođena u pitanje, već uglavnom ženina. Čak je ova atrakcija današnjeg Rima korišćena i kada je trebalo utvrditi da li neki okrivljeni govori istinu ili ne.

Svetsku slavu Usta istine doživljavaju nakon čuvenog filma „Praznik u Rimu“.

rim, italija

Foto: Unsplash

3. Španske stepenice

Kako posetiti Rim, a ne prošetati čuvenim Španskim stepenicama i Španskim trgom do kojih one vode?

Dokaz da nemaju ama baš nikakve veze nemaju sa Španijom treba tražiti u prvobitnom nazivu, koji je glasio na italijanskom Scalinata dei Trinita dei Monti, što se slobodno prevodi kao „stepenice koje vode do crkve“. Zapravo se crkva Trinita dei Monti nalazi na njihovom vrhu, pa je nekako i sam naziv logičan.

Nije, međutim najjasnije otkuda današnji naziv, ali definitivno ne treba propustiti da, uprkos gužvi, koja je ovde uobičajena, makar koji minut sednete na neki od stepenika.

4. Fontana di Trevi

Postoji verovanje da bacanje novčića u fontanu di Trevi osigurava povratak u Rim. Zato i ne čudi što gotovo svaki turista ne zaobilazi ovu atrakciju.

Važi za najveću fontanu prestonice Italije, koja je izgrađena u baroknom stilu. Kamen travertin, koji se vadi u blizini Rima, korišćen je uglavnom za gradnju ove velelepne fontane, čiji je autor arhitekta Nikola Salvi.

5. Koloseum

Antička građevina koja je definitivno simbol italijanske prestonice zapravo je amfiteatar u kome su nekada davno bile organizovane borbe gladijatora.

Važi za najveći amfitetar u svetu, a procenjuje se da je u njemu moglo da bude prisutno čak oko 70.000 posetilaca.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja