• 0

Blago Zvižda i Homolja: Izlet koji će vam dugo ostati u sećanju

Bilo da ste zaljubljenik u planinarenje, obilazak pećina ili manastira, odlazak u ovaj deo Srbije sigurno će ispuniti vaša očekivanja

  • 0
Homoljske planine Foto: Ivan Strahinić

Istočna Srbija bogata je turističkim atrakcijama i lokalitetima koje vredi posetiti.

Bilo da ste zaljubljenik u planinarenje, obilazak pećina ili manastira, odlazak u Homolje i Zvižd sigurno će ispuniti vaša očekivanja.

Ukoliko planirate da makar jedan dan vikenda provedete u ovom delu Srbije, predlažemo tri lokacije za obilazak.

1. Pećina Ceremošnja

U podnožju Štubeja, drugog najvišeg vrha Homoljskih planina, nalazi se jedna od najatraktivnijih pećina u Srbiji. Naziv nosi po selu Ceremošnja, a za turističke posete otvorena je 1980. godine. Pećina se sastoji od pet celina – Ulaznog kanala, Dvorane „Arena“, Ponorske dvorane, Andezitske dvorane i Južnog kanala.

Dok je Ulazni kanal siromašan pećinskim nakitom, dotle on dominira u „Areni“. Grandiozni pećinski stub „Na večnoj straži“ ujedno je i simbol Ceremošnje, ali ništa manje nisu atraktivni ni kaskadni stub „Vodopad“ i stub od belog kalcita, čuvena „Lepa Vlajna“, po kojoj mnogi pamte dolazak u ovu pećinu.

2. Homoljske planine

Simbol Homolja nosi naziv po istoimenoj oblasti i bogat je gustim šumama i rečnim izvorima koji se slivaju niz padine.

Ukoliko nemate kondicije da stignete na Štubej koji se nalazi na 940 metara nadmorske visine, lepom panoramom bićete nagrađeni i sa vrha Čuček do kog se mnogo lakše stiže.

3. Manastir Vitovnica

U blizini Petrovca na Mlavi, pokraj reke Vitovnice, nalazi se istoimeni manastir kog je, po predanju, izgradio kralj Milutin. Manastirska crkva posvećena je Uspenju Presvete Bogorodice, a u okviru manastirskog kompleksa nalaze se tri konaka.

U porti svetinje sahranjen je otac Tadej, ispovednik srpskog patrijarha Pavla i jedan od najvećih pravoslavnih duhovnika 20. veka.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja