• 0

Putovanje u istoriju za pamćenje u muzeju Troje

Inspirišući neke od najstarijih svetskih legendi i svedoke važnih istorijskih događaja, Čanakale predstavlja nezaboravno putovanje kroz vreme ljubiteljima istorije u muzeju Troje, sa jedinstvenim istorijskim artefaktima i digitalnim izložbama

  • 0
Muzej Troja Foto: TGA (Türkiye Tourism Promotion and Development Agency)

Čanakale, biser severnog Egeja i prepoznatljiv raj za putovanja, svojim posetiocima nudi bezbrojna iskustva. Pored odmora na morskom pesku i suncu, sportova na vodi, kampovanja, biciklizma i vinskih ruta, Čanakale je takođe dom nagrađivanog muzeja Troje.

Čanakale, inspiracija za neke od najstarijih svetskih legendi i svedok važnih istorijskih događaja, je domaćin muzeja Troje. U muzeju posetioci mogu videti istorijske artefakte koji datiraju hiljadama godina do danas, što nam omogućava da saznamo više o prošlosti.

Smešten na ulazu u drevni grad Troja, muzej Troje je nagrađivana institucija koja je osvojila priznanja za svoju jednostavnu, ali impresivnu arhitekturu, kao i koncepte kolekcije i izložbe.

Muzej Troje dovodi Čanakale u prvi plan kao kulturnu i umetničku rutu. Smešten u selu Tevfikije u Čanakaleu i uključen je na Uneskovu listu svetske kulturne baštine od 1998. godine kao jedan od najvažnijih antičkih gradova na svetu, drevni grad Troja ima devet slojeva i tri hiljade godina neprekidne istorije.

Jedinstvena blaga Troje, odredišta su za domaće i strane arheologe i istoričare koji žele da prate tragove istorije i iznesu ih na videlo, a pretvorila su Čanakale u potpunu 'kulturnu i umetničku rutu' sa proglašenjem 2018. godinom Troje i kasnijim pokretanjem otvaranja muzeja Troje.

Muzej Troja Foto: TGA (Türkiye Tourism Promotion and Development Agency)

Putovanje u prošlost sa impresivnim prikazima u modernoj strukturi

Muzej, koji pokriva površinu od 90 hiljada m², oživljava magiju Troje. Blago drevnog grada, opisano kao okruženje za herojstvo, epsku romansu i civilizaciju, prikazano je u strukturi na tri nivoa gde su artefakti iz arheoloških iskopavanja predstavljeni u izvanrednom muzeološkom pristupu.

Svi detalji su razmotreni kako bi se olakšalo i obogatilo iskustvo posetioca u Muzeju. Kružna traka na ulazu u muzej posetiocima nudi kratki prikaz o izložbama pre ulaska u izložbene prostore. Rampe nude pristup izložbenim prostorima, gde se termini, dijagrami, crteži i tekstovi objašnjavaju interaktivnim metodama. Priče u muzeju, modelovane u 3D, dodaju neuporedivu dubinu prezentacijama.

Muzej Troja Foto: TGA (Türkiye Tourism Promotion and Development Agency)

Zauvek ćete pamtiti svoje iskustvo u muzeju Troje

Pri samom ulasku u muzej, posetioce dočekuje Homerova Ilijada. Odlomci iz epa o Trojanskom ratu predstavljeni su na šest jezika i nastavljaju se sa sedam naslova koji ispituju istoriju drevnog grada.

Ovi odeljci, pod nazivom "Arheologija regiona Troade", "Bronzano doba Troje", "Ilijada i Trojanski rat", "Troada i Ilion u antici", "Istočni rimski i otomanski period", "Istorija arheologije i tragovi Troje" predstavljaju jedinstvene artefakte iz drevnog grada Troje. Muzej, koji prikazuje različite artefakte kao što su skulpture, sarkofazi, natpisi, oltari, prekretnice, keramika od terakote, metalne posude, zlato, oružje, novčići i ukrasi, smatra se jednim od najvažnijih savremenih arheoloških muzeja u svetu.

Dodeljena je posebna nagrada za "Evropski muzej godine 2020", "Specijalna nagrada Evropske muzejske akademije 2020/2021" i nagrada "Posebne zasluge" u 8 muzeja. Ukratko, ovaj izvanredni muzej poziva putnike koji vole istoriju u Čanakale da otkriju magiju Troje.

(Ona.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja