• 0

7 čuda prirode u Saudijskoj Arabiji: Ljubitelji avanture će uživati

Velelepne formacije stena, planine vulkanskog porekla i one čiji vrhovi su prekriveni snegom i ledom... Sve to i još mnogo toga nudi Saudijska Arabija

  • 0
pustinja, saudijska arabija

Foto: shutterstock.com

Pustinja je prva asocijacija mnogima kada se pominje Saudijska Arabija. Ipak, zemlja koja je na visokom 12. mestu u svetu po veličini, bogata je kontrastima.

Osim pustinje, koja deluje kao da je beskrajna, krase je i zelene šume i oaze, ali i gotovo nadrealni planinski masivi, vulkanski krateri i duboke klisure.

Velelepne formacije stena, planine vulkanskog porekla i one čiji vrhovi su prekriveni snegom i ledom... Sve to i još mnogo toga nudi Saudijska Arabija.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Becky Clark (@backpackingbecky)

1. Asir nacionalni park i Jabal Alsoudah

Najviša planina u zemlji udaljena je od glavnog grada provincije Abha oko 25 kilometara. Visoka više od 3.000 metara, ljubiteljima prirode i avanture nudi brojne mogućnosti.

Ne samo da se može pohvaliti lepo uređenom stazom za pešačenje, već je poznata i po nezaboravnim zalascima sunca, ali i po pogledu koji je jedan od najimpresivnijih. U slučaju da posetioci ne budu baš oduševljeni time, ugođaj će upotpuniti babuni, koji na ovoj planini obitavaju.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Jepot Carceller (@iamjepots)

2. Moon Valley

Milioni godina su bili potrebni da bi bile formirane ovakve formacije stena, napominje „Travelnews.ch“. Na oko sat vremena vožnje od Džede, ova atrakcija je poznata kao najbolja lokacija za posmatranje zvezdanog neba.

3. Jabal Al Lawz

Jedina lokacija u Saudijskoj Arabiji na kojoj gotovo svake godine pada sneg, uzdiže se na 2.549 metara nadmorske visine. Ujedno je i najviša planina u provinciji Tabuk.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Welcome Saudi (@welcomesaudi)

4. Karavanski put (Aba AlQid)

Smatra se da je star nekoliko stotinama godina, a u prošlosti je Karavanski put uglavnom korišćen za pristup Rijadu iz pravca zapada. Dug oko kilometara, poznat je kao strm i kamenit, što ga čini odličnim izborom za ljubitelje avanture.

Budući da je Aba AlQid obnovljen, to na njemu postoje i stepenice, ali i lepo uređena odmorišta, sa kojih se pruža zadivljujuć pogled na planinu Tuvaik.

5. Staza kamila

Pre više od deset vekova su stazama u planinama Alhada, udaljenim oko 35 minuta vožnje od grada Taifa, prolazili vlasnici kamila. Kasnije je dodatno ojačan kamenjem i upotpunjen karakterističnom otomanskom arhitekturom. Ova lokacija je posebno zanimljiva ljubiteljima istorije.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Welcome Saudi (@welcomesaudi)

6. Bela planina - Jabal Abyad

Zbog pepela bele boje kojim je prekrivena, ova planina je tako nazvana. Nalazi se u blizini Džabal Bajda i uzdiže se na nadmorskoj visini od 2.093 metra.

7. Krater Al Wahbah

Sa tamnim jezerom u svom centralnom delu, ovaj oko 4.000 metara širok i 250 metara dubok krater važi za jedno od prirodnih čuda Saudijske Arabije.

Osim krajnje neobičnog iskustva, posetiocima nudi i uživanje u fantastičnom pogledu na pustinju. Međutim, posebna magija nastaje kada ljubitelji avanture odluče da se spuste u unutrašnjost kratera.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja