• 0

5 najneobičnijih muzeja na svetu: Priča o jednom će vas posebno oduševiti

Lokalni grnčar po imenu Galip Korukcu zaslužan je ne samo za promociju grnčarije u Kapadokiji, već i za muzej koji je uvršten u Ginisovu knjigu rekorda i jedinstven je u svetu

  • 0
Podvodni Muzej MUSA, Kankun, Meksiko Foto: Shutterstock

Upoznavanje jedne destinacije ne može se smatrati kompletnom bez posete muzejima i drugim kulturnim znamenitostima.

Ali šta se događa kada su neke destinacije poznate upravo po neobičnim muzejima? Nekako je logično da ih turisti baš zato i posećuju.

Osim onih koji se izdvajaju svojom inovativnošću, poput muzeja pod vodom, ima i onih koji se mogu, u najmanju ruku okarakterisati kao bizarni. Predstavljamo vam neke od njih.

1. Međunarodni muzej toaleta Sulabh (engl. Sulabh toilet museum)

U prestonici Indije nalazi se jedan od najneobičnijih muzeja na svetu. Posvećen je, ni manje ni više, nego istoriji toaleta.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели UniqueDelhi (@uniquedelhi)
Kroz brojne, vrlo zanimljive eksponate, posetiocima se nudi mogućnost da vide kako se kroz istoriju razvijao ovaj deo prostora. Muzejska zbirka prati razvoj toaleta od 2500. godine pre naše ere, te hronološki prikazuje njihov tehnološki razvoj, istovremeno upoznajući posetioce sa pravilima bontona u vezi sa korišćenjem toaleta i aktuelnim sanitarnim uslovima u različitim epohama, objašnjeno je na zvaničnom sajtu muzeja.

2. Muzej vampira (fr. Le Musee des Vampires)

Osnovni cilj koji ova neobična muzejska postavka ima jeste proučavanje istorije vampira i njihovog mesta u tradiciji različitih naroda.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 @lemuseedesvampires је поделио/ла објаву
Među najzanimljivijim eksponatima se pominju autogrami svih glumaca koji su ovekovečili Grofa Drakulu, Brema Stokera. A da sve bude još interesantnije, na zvaničnom sajtu ovog muzeja je navedeno da se početkom oktobra ove godine muzej preselio na novu, tajnu adresu, tako da je prethodno zakazivanje posete obavezno.

3. Muzej loše umetnosti (engl. The museum of bad art - MOBA)

Nekako je svima prva asocijacija na muzej nešto lepo i nesvakidašnje. Međutim, ne i kada je ovaj neobični muzej u pitanju.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Museum of Bad Art (@themuseumofbadart)

U američkoj državi Masačusets, u gradu Somervilu nalazi se muzej koji posetiocima nudi priliku da vide kako umetnička dela ne bi trebalo da izgledaju. Zanimljivo je da je krilatica ovog muzeja, koja je navedena i na zvaničnoj veb-prezentaciji: Umetnost koja je toliko loša, da bi bila ignorisana (engl. Art too bad to be ignored).

4. Muzej kose Avanos (tur. Avanos Saç Müzesi)

U gradiću Avanos, u Kapadokiji nalazi se ne samo jedinstven muzej u Turskoj, nego i u celom svetu. Možda njegov naziv i budi ne tako prijatne emocije, ali je zapravo priča koja ga prati izuzetno emotivna.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Nutritionist 🍏.lara (@elishalara2021)

Lokalni grnčar po imenu Galip Korukcu zaslužan je ne samo za promociju grnčarije u Kapadokiji, već i za muzej koji je uvršten u Ginisovu knjigu rekorda i jedinstven je u svetu.

Otvoren 1979. godine, nakon jednog, nimalo prijatnog događaja u životu vlasnika, danas se može pohvaliti sa čak više od 16.000 pramenova kose, koje dobrovoljno ostavljaju žene nakon što čuju priču o osnivanju ovog, posve neobičnog muzeja.

Jedna turistkinja iz Francuske često je boravila u Galipovoj radionici, sa kojim se vremenom i emotivno zbližila. Nakon tromesečnog boravka u Kapadokiji, morala je da se vrati u svoju zemlju. Tako je ostavila Galipu pramen svoje kose, da je nikad ne zaboravi.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Tabanım şişti. (@tabanimsisti_)

Upravo taj pramen kose je i postavio temelje muzeja, navodi „Kapadokyadaim“ jer ga je majstor zakačio na zid svoje radionice i svakoj dami koja bi došla da vidi njegovu grnčariju ispričao bi priču o prekinutoj ljubavi. Većina žena, poneta tom dirljivom pričom, ostavljla bi po pramen svoje kose, te se tako stiglo do više od 16.000 pramenova.

Međutim, tu nije kraj priče o Galipu i njegovoj Francuskinji. Legenda kaže da se ona u nekom trenutku vratila, te da nije uspela da pronađe pramen kose koji je ostavila, jer se on nalazi na tajnom mestu, koje samo majstor zna.

I da priča bude još bolja, majstor svake godine među brojnim pramenovima kose koje dodaje na zid radionice izvlači dva puta godišnje imena 20 srećnih dobitnica, budući da se uz svaki pramen nalazi i papirić sa kontakt podacima posetiteljki. One koje budu izvučene dobijaju nagradu u vidu posete Kapadokiji uz sve plaćene troškove.

5. Muzej prekinutih veza

Ukoliko mislite da ćete prevazići raskid bacanjem stvari koje vas podsećaju na voljenu osobu, razmislite još jednom, jer te stvarčice možete donirati ovom zagrebačkom neobičnom muzeju.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Slavica Lukovic Trazivuk (@slavicatrazivuk)

Neki od eksponata ovog muzeja, koji su 2006. godine kreirali Olinka Vištica i Dražen Grubišć su sarkastični, neki diraju u srce, a neki mame i osmeh na lice. Na zvaničnom sajtu muzeja posetiocima se nudi i mogućnost da podele priču o svojoj ljubavi i raskidu, kako bi dodatno olakšali sebi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja