• 0
 ≫ 

Sa više od 1.500 jezera ova alpska zemlja opčinjava na prvi pogled

 ≫ 

Zahvaljujući odličnom funkcionisanju saobraćaja u zemlji, većina švajcarskih jezera je prilično lako dostupna

  • 0
Švajcarska jezera Foto: Pixabay/suju-foto

Površinski ne tako velika, Švajcarska se ipak može podičiti neverovatnim prirodnim lepotama. Čak oko šest procenata zaliha vode na tlu cele Evrope nalaze se upravo u toj alpskoj zemlji.

Švajcarska je dom za više od čak 1.500 jezera.

Mnoga od tih jezera nalaze se u blizini granica sa susednim zemljama, te nisu celokupna na švajcarskoj teritoriji. Ali ima i onih koja se nalaze samo na tlu Švajcarske i koja su smeštena mahom u planinskim pejzažima, te prosto deluju kao da su naslikana.

Švajcarska jezera Foto: Pixabay/pdimaria

Nije tako jednostavno među toliko veličanstvenih jezera izdvojiti ona koja su najlepša, jer svako od njih je autentično i nudi brojne sadržaje.

Zahvaljujući odličnom funkcionisanju saobraćaja u zemlji, većina švajcarskih jezera je prilično lako dostupna. Osim, naravno onih koja predstavljaju skrivene dragulje prirode i koja posećuju samo avanturisti.

Lugansko jezero

Zbog karakteristika mediteranske klime, koja preovlađuje na ovom jezeru, čiji jedan deo se nalazi i na teritoriji susedne Italije, u okolini jezera Lugano raste tipično mediteransko rastinje.

Okruženo planinama, od kojih je najviša Monte Generoso, sa 1.700 metara nadmorske visine, ovo jezero često posećuju turisti. Tim pre što se do njega može stići i železnicom, ali i dvema žičarama koje znatiželjnike vode do vidikovca, sa koga se pruža neverovatan pogled prema jezeru i planinama koje ga okružuju, navodi „Myswitzerland“.

Jezero Thun

Najveće jezero na području kantona Bern posetiocima nudi ne samo uživanje u prelepim pejzažima, već i posetu zamkovima koji se oko njega nalaze. Obilazak čak pet zamkova, koji se nalaze u blizini ovog jezera, predstavljaju idealnu opciju za jednodnevne izlete, navodi „Thunesee“.

Šetnja brojnim lepo uređenim pešačkim stazama i vožnja brodom po jezeru, tek su neke od aktivnosti koje su u ponudi.

Ženevsko jezero

Ne mogu se pomenuti švajcarska jezera, a da se ne pomene i Ženevsko. Mnogi gradovi se nalaze na njegovim obalama, a među najznačanije, osim, naravno, Ženeve, spada i Lozana, kao i Evian u Francuskoj, na čijoj teritoriji se nalazi takođe jedan deo ovog veličanstvenog jezera.

Poznat po džez festivalu, grad Montre se smatra jednim od poznatijih švajcarskih gradova, koji se nalazi na ovom jezeru. Najpoznatiji zamak na tlu Švajcarske, De Chillon se nalazi u tom gradu, a kako navodi „Lakegenevaswitzerland“, upravo tu se održava najbolja božićna pijaca u zemlji.

Osim po zanimljivom Muzeju hrane i Muzeju kamere, Veve je poznat i po muzeju posvećenom Čarliju Čaplinu, koji je u tom gradu na obali Ženevskog jezera u Švajcarskoj proveo poslednjih 25 godina života.

Ne treba zaboraviti ni Nion, iz koga se pruža fantastičan pogled na Ženevsko jezero i francuske Alpe.

Video: Mračna strana prirode: Najveće slatkovodno jezero u Kini gubi 75 odsto vode

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja