• 0

Prepoznato kao ostrvo duhovnosti, Patmos je i atraktivna turistička destinacija

Iako se smatra jednom od najtraktivnijih grčkih destinacija kada je u pitanju verski turizam, baš zbog dokazanog prisustva jednog od Hristovih apostola, ostrvo Patmos je takođe atraktivna turistička destinacija, poznata po fenomenalnim plažama

  • 0
Ostrvo Patmos, Grčka, Dodekanezi Foto: Pixabay/eserrano13

Poznato kao ostrvo na kome je Sveti Jovan Bogoslov zabeležio „Otkrovenje“, ostrvo Patmos je pravi muzej na otvorenom.

Pripada grupaciji Dodakenaza, a njegov glavni grad jedan je od najbolje očuvanih iz perioda srednjeg veka među ostrvima Egeja.

Posebno su atraktivna odlično očuvanja zdanja u Hori, glavnom gradu ostrva. Za gradnju je korišćen isključivo prirodni materijal sa ostrva, pa je uz kamen sa Patmosa korišćeno i drvo čempresa, ali i grmlje koje raste samo na Patmosu, te zemlja i morske alge.

Iako se smatra jednom od najtraktivnijih grčkih destinacija kada je u pitanju verski turizam, baš zbog dokazanog prisustva jednog od Hristovih apostola, ostrvo Patmos je takođe atraktivna turistička destinacija, poznata po fenomenalnim plažama.

Crkva i pećina Jovana Bogoslova

Upravo oko manastira, posvećenog Svetom Jovanu Bogoslovu, podignutom tokom 11. veka, razvio se i glavni grad ovog egejskog ostrva.

Monah Hristodulos, po odobrenju tadašnjeg vizantijskog cara Aleksija Prvog Komnina podiže manastir, koji je danas simbol ostrva Patmos. Jedan od najomiljenijih Hristovih učenika bio je prognan na to ostrvo. Uz pomoć učenika po imenu Prohor, upravo je u pećini na Patmosu zabeležio „Otkrovenje“, navodi „Visitgreece“.

Ostrvo Patmos, Grčka, Dodekanezi Foto: Pixabay/publicdomainpictures

U vreme gradnje manastira, ostrvo je bilo gotovo nenaseljeno, pa su ga neretko posećivali monasi i usamljenici, koji su i zaslužni za to što se Patmos smatra jednim od duhovnih centara.

U okviru manastirskog kompleksa danas postoji i kapela posvećena Bogorodici, u kojoj se mogu videti odlični primeri freskoslikarstva 12. veka. Riznica manastira Svetog Jovana Bogoslova na Patmosu izuzetno je obimna i bogata. U njoj se, osim brojnih relikvija, nalaze i mnogi vizantijski rukopisi, ali i ukaz vizantijskog cara o gradnji manastira. U manastirskoj biblioteci se čuva oko 1.200 rukom pisanih kodeksa, te više od 12.000 dokumenata, a danas u njoj funkcioniše i konzervatorska radionica.

Ostrvo Patmos, Grčka, Dodekanezi Foto: Pixabay/ezpzpics

Otprilike na polovini puta između glavnog grada i mesta Skala nalazi se i pećina Apokalipse. Upravo u njoj je i boravio Hristov apostol kada je zabeleži ono što mu je bilo kazano.

Turizam na Patmosu

Iako je najpre prepoznato kao centar duhovnosti, ostrvo Patmos je sve češće izbor i za odmor turista iz celog sveta.

Izuzev upoznavanja glavnog grada i njegove zanimljive arhitekture, ne treba propustiti ni obilazak Skale, najvećeg grada na Patmosu i luke. Posebna atrakcija je omanje ostrvo Petrokaravo, koje se nalazi u blizini i ima oblik broda. Prema legendi, Gospod je uslišio molitve monaha Hristodula, pa je gusarski brod koji je pretio da napadne ostrvo, pretvorio u kamen, navodi „Visitgreece“.

Ostrvo Patmos, Grčka, Dodekanezi Foto: Pixabay/jdblack

Brojne su plaže na Patmosu, od kojih su neke organizovane, a neke ne. Agios Teologos, Geranos, Aspri, Petra i Psili Amos, tek su neke od njih.

Najatraktivnija i najbolje organizovana među njima je plaža Kambos. Simbolično nazvane Didimes, što u prevodu sa grčkog znači bliznakinje, zapravo su dve plaže, jedna pored druge. Zanimljivo je da su smeštene u dve, gotovo identične uvale, ističe „Patmosislandgreece“, pa im otuda i naziv. U pitanju su neorganizovane plaže do kojih vodi zemljani put. Liginu plaže, kako se još nazivaju, nalaze se u blizini plaže Vagia, na oko sedam kilometara udaljenosti od Skale.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja