• 0
 ≫ 

Ne morate posećivati samo glavne znamenitosti: Venecija ima još mnogo toga da ponudi

 ≫ 

Mada površinski ne tako veliki grad, Venecija se sastoji od šest okruga. I svaki od njih ima šta da ponudi turistima. Posebno je atraktivna u vreme čuvenog karnevala

  • 0
Venecija, Italija Foto: Ustupljene fotografije/Vaslios Proveleggios

Iako se često pominje da je prestonica nekadašnje Mletačke republike opterećena turizmom, činjenica je da Venecija ima mnogo skrivenih dragulja van uobičajenih atrakcija.

Istini za volju, na trgu Svetog Marka i mostu Rialto uvek vrvi od turista, ali Venecija je poznata i po drugim atrakcijama.

Mada površinski ne tako veliki grad, Venecija se sastoji od šest okruga. I svaki od njih ima šta da ponudi turistima. Posebno je atraktivna u vreme čuvenog karnevala.

Ove godine se Venecijanski karneval održava u periodu od 04. do 21. februara. Kako navodi „Visitvenezia“, ovogodišnja manifestacija se organizuje pod krilaticom „Odvojite vreme za originalne zvuke“.

Venecijanske crkve

Ako ne želite da se tiskate u gomili turista na glavnim gradskim atrakcijama, radije posetite neku od čuvenih crkava u Veneciji.

Bazilika posvećena Devici Mariji (it. Basilica della Salute) izgrađena je tokom 17. veka, u znak zahvalnosti po završetku epidemije kuge.

U baziliki San Đovani i Paolo nalaze se grobnice 25 venecijanskih duždeva. Ono po čemu je još poznata ova bazilika Serenisime, kako se često Venecija naziva, jeste i Vivarinijev vitraž izrađen od stakla sa ostrva Murano, koji je jedinstven u celom gradu, ističe „Veneziaunica“.

Jedna od najvećih i najgrandioznijih crkava u Veneciji je bazilika Zanipolo, kako je nazivaju Venecijanci.

I naravno, bazilika Svetog Marka, koja je među najposećenijima.

Upoznajte Veneciju iz drugog ugla

Kampanja koju je grad pokrenuo ima za cilj promociju drugačije vrste turizma. Deturizam: Putujte Venecijom kao lokalac fokus stavlja na razvoj sporog i održivog turizma.

Na taj način se turisti podstiču da upoznaju Veneciju na drugačiji način, bez potenciranja dobro poznatih znamenitosti.

Deturista je odrednica koju ova kampanja koristi za turiste koji imaju želju za nečim drugačijim. U pitanju su ljudi koji žele da otkriju nešto o ovoj destinaciji, ali posmatrano očima lokalnog stanovništva. Ili, kako je precizno objašnjava „Veneziaunica“:

"Najbolji način da otkrijete pravu dušu grada i doživite Veneciju kao što to čine Venecijanci jeste da se sklonite sa glavne staze i odlutate dalje od utabanih turističkih ruta."

Video: Anti-ruski performans na početku Bijenala u Veneciji

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja