• 5

Ovde su ostale stope Svetog Save: Mesto na planini Jelici, kod sela Goračići smatra se svetinjom

U periodu bežanja Rastka Nemanjića sa raskošnog dvora svog oca, velikog župana Stefana Nemanje, planina Jelica je bila nepovoljno tlo za kretanje

  • 5
Sveti Sava, stope, izvor, Guča Printskrin: RTS

Kod jednog od najvećih dragačevskih sela - Goračići, nadomak planine Jelice, nalazi se otisak čovečije stope sa jasno uočljivom petom i svih pet prstiju. Narod je smatra svetinjom baš zato što se veruje da je to otisak stope Svetoga Save.

U periodu bežanja Rastka Nemanjića sa raskošnog dvora svog oca, velikog župana Stefana Nemanje, planina Jelica je bila nepovoljno tlo za kretanje, a put je otežala županova kletva, čineći da se zemlja pod njim prolama. Rastkove noge su duboko tonule u zemlju, a on se borio skačući sa kamena na kamen, sa brda na brdo. Ubrzo se i umorio, te je u tom času naišao na prelepi proplanak i poželeo da baš to mesto iskoristi za predah. Zaseo je, a kada se odmorio, nastavio je putovanje.

Njegove su se stope zapečatile duž ovog tla. Narod ih je prozvao Savinim stopama, čuvajući uspomenu na sveca koji je tuda hodio.

Jedna od tih stopa nalazila se i na potesu Ploče, na starom putu Čačak – Ivanjica, ali je nestala sredinom XX veka prilikom proširivanja saobraćajnice, piše "Opanak.rs". U nedrima planine Jelice, pred izvorom nalaze se stope sveca, a nedaleko od izvora i Savine stope, u Goračićima je najstarija crkva u Dragačevu, koja datira iz 1807. godine i koja je pod zaštitom je države.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Miško

    27. januar 2023. | 16:16

    Pa da, Sveti Sava je živeo i kretao se još dok je zemlja bila užarena lopta, pa su mu zato ostali tragovi stopala u tečnoj magmi... O bože, kao da smo u praistorijskom vremenu... Zemljo Srbijo...

    Podelite komentar

  • Milan

    27. januar 2023. | 16:52

    Tako je - nasim gluperdama treba dati ono sto zele - sad treba naplatiti svaki dolazak da vide to cudo.. Oderi ovce...

    Podelite komentar

  • Vanja

    27. januar 2023. | 16:26

    Sta sve nasi nece izmisliti

    Podelite komentar