• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od 1. aprila na snazi zabrana samostalnog planinarenja u Nepalu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nepal se odlučio na taj korak zbog sprečavanja potencijalno skupih napora koji prate potrage i spasavanja samostalnih planinara

  • 0
Mont Everest Foto: Pixabay/crazy777

Svi koji budu želeli da bolje upoznaju lepote Nepala kroz planinarenje, ubuduće će biti u obavezi da angažuju profesionalnog vodiča sa licencom. Takođe će morati da pribave i dozvolu od agencija, koje su ovlašćene za planinarenje.

Nepal se odlučio na taj korak zbog sprečavanja potencijalno skupih napora koji prate potrage i spasavanja samostalnih planinara.

Kako je ranije izvestio CNN, a prenosi “Travelandleisure”, već pet godina u Nepalu važi zabrana za individualne pokušaje uspona na Mont Everest. Sada je Nepalski turistički biro najavio još jednu dodatnu zabranu.

Počev od 1. aprila ove godine svi koji budu želeli da planinare u ovoj zemlji imaće obavezu da angažuju vodiča, koji ima zvaničnu licencu od Vlade Nepala i da pribave dozvolu, a uz pomoć agencija koje su ovlašćene za to.

Mont Everest, Dragan Jaćimović Foto: Privatna arhiva

U obaveštenju Nepalskog odbora za turizam je navedeno, pored ostalog i sledeće:

Odluka je doneta nakon niza razgovora sa zainteresovanim stranama za treking i ekspedicije i relevantnim sindikatima u Nepalu, kako bi se ublažili negativni incidenti, kao što su gubitak na putu, zdravstveni problemi i/ili prirodne katastrofe i tako dalje.

Mont Everest, Dragan Jaćimović Foto: Privatna arhiva

Takođe je napomenuto da bi sve to trebalo da olakša planinarima, budući da će “imati neposredan pristup sistemu profesionalne podrške”.

I ne samo da će ova odluka pomoći avanturistima, koji imaju želju da bolje upoznaju lepote Nepala, zemlje u kojoj se nalaze neke od najviših, ali i najfascinantnijih vrhova na svetu, već će omogućiti i otvaranje novih radnih mesta u turističkom sektoru zemlje.

Mont, Everset, Mount Everest Mont Everest / Foto: Tanjug/AP

- Kada putujete sami, u hitnim slučajevima nema ko da vam pomogne – rekao je za CNN, prenosi pomenuti sajt, direktor Nepalskog turističkog biroa, Mani Lamichahhane i dodao:

- U redu je ako putuju u gradovima, ali u udaljenim planinama infrastruktura nije adekvatna... Kada turisti nestanu ili ih nađu mrtve, čak ni Vlada ne može da ih prati, jer su krenuli udaljenim rutama.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja