• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedina osmanlijska džamija sa 6 minareta prepoznatljiv je simbol Grada na Bosforu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ulazak u Plavu džamiju se ne naplaćuje, a podrazumeva se da prilikom posete poštuju pravila oblačenja i ponašanja u jednom takvom verskom objektu

  • 0
Plava džamija, Istanbul Foto: Pixabay/owpictures

Baš preko puta Aja Sofije nalazi se vekovna atrakcija grada na Bosforu. Poznata i kao Plava džamija, ova islamska bogomolja izgrađena je prema nalogu sultana, po kome i nosi naziv Sultan Ahmetova džamija.

Zvanično je prva služba u njoj održana 1616. godine.

I danas je ova džamija aktivna, a za turističke posete otvorena je van perioda molitve, navodi „Istanbul tourist information“.

Ulazak u Plavu džamiju se ne naplaćuje, a podrazumeva se da prilikom posete treba poštovati pravila oblačenja i ponašanja u jednom takvom verskom objektu.

Jedina džamija sa šest minareta

Osnovno obeležje ovog zdanja i ono po čemu je prepoznatljiva jesu minareti. Njih čak šest. Zato i ne čudi što je Sultan Ahmetova džamija u Istanbulu jedina džamija koja ima šest minareta, a da je delo Osmanlija.

Plava džamija, Istanbul Foto: Pixabay/vedatzorluer

Zanimljiva je i priča o razlozima za gradnju šest minareta. Naime, sultan je od neimara po imenu Mehmet-aga zatražio da minaret džamije bude izrađen od zlata. A kako turski termin za zlato zvuči nalik terminu za broj šest, to se pretpostavlja da je Mehmet-aga zapravo pogrešno razumeo sultanovu naredbu.

Iako su upravo ti minareti danas detalj po kome je jedinstvena ne može se sa sigurnošću reći da li je do nesporazuma došlo namerno ili slučajno, odnosno da li je možda neimar smatrao da je zlato skup materijal, pa je zato razumeo da je sultan ipak mislio na broj šest.

Prozori sa unikatnim ukrasima

Zahvaljujući pločicama plave boje, izrađenim u Izniku, kojima je ukrašena unutrašnjost, Plava džamija i nosi takav naziv. Kupolu i gornje delove zidova u unutrašnjosti džamije ukrašava više od 20.000 plavo-belih pločica.

Na Sulatn Ahmedovoj džamiji postoji čak 260 prozora. I svaki od njih ima jedinstvene šare, izrađene od modernih replika čuvenog stakla iz Venecije, što čini da unutrašnjost džamije bude osvetljena na poseban način.

Glavna kupola dostiže maksimalnu visinu od 43 metra.

Posebno je zanimljivo prilikom posete obratiti pažnju na Sultanovu ložu, mesto u džamiji na kome je i sultan lično boravio tokom molitve.

Plava džamija, Istanbul Foto: Pixabay/fromsalih

Dvorište Plave džamije

Kroz jednu od ukupno tri kapije je moguće ući u velelepno dvorište Sultan Ahmetove džamije, koje je površinski isto kao i svetinja.

Osim mauzoleja Sultan Ahmeta, njegove supruge i trojice sinova, u dvorištu džamije se, pored ostalih građevina nalaze i fontana, medresa i karavan-saraj, kao i sunčani sat, koji važi za jednu od najatraktivnijih lokacija za fotografisanje u dvorištu džamije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Lepota zime u staroj prestonici carstva: Aja Sofija pokrivena belim

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja