≫ 

Kako će se Kina "osvetiti" zemljama koje su proterale njene turiste zbog koronavirusa?

"Odluke vlada usred epidemije koronavirusa mogu uticati na saradnju sa Kinom u budućnosti..."

  • 3
Korona virus, Koronavirus Foto: Tanjug/AP

Džejms Liang, predsednik najveće kineske turističke agencije, pozivna na "mir među vladama širom sveta", koje su se uzbunile zbog koronavirusa.

Međutim, Kina je poslala poruku pretnje. Poruka služi kao upozorenje zemljama, ili potvrđuje ono što je Kina već osetila, što objašnjava široku nejednakost u načinu na koji su vlade ograničile ulazak kineskih posetilaca u njihovu zemlju. Strane vlade su ujedno "rastrzane", jer bi da zaštite svoje građane, ali i da zadrže Kinu kao važnog turističkog i ekonomskog partnera.

Prema Liangu, konzularno odeljenje kineskog ministarstva spoljnih poslova grupisalo je ova ograničenja u tri kategorije.

Kategorija I

Zabranjuje ulazak svim kineskim i stranim državljanima koji su bili u Kini u protekle dve sedmice, putem mera kao što su odbijanje viza i karantina. Zemlje koje to čine uključuju SAD, Australiju, Singapur, Rusiju i Mongoliju.

Kategorija II

Brani ulazak samo putnicima koji su nedavno bili u provinciji Hubei, u čijem je glavnom gradu Vuhan, veruje se, virus nastao. Japan, Južna Koreja i Malezija su među zemljama koje ovo rade.

Kategorija III

Ne uskraćuje ulazak kineskim državljanima, već se bavi graničnim zdravstvenim kontrolama, kao što su temperaturni testovi i izolacija osoba sa simptomima virusa.

- To što je većina zemalja odlučila da ne nameće drakonska ograničenja kineskim putnicima, verovatno su odluke donete u vidu dugoročne ekonomske saradnje zemalja i poverenja u vlastite medicinske sisteme i kapacitete za kontrolu epidemije. U skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije, mnoge vlade su donele racionalan izbor i nisu previše ograničile putovanja i trgovinu sa Kinom usred epidemije - napisao je Liang i dodao:

- Odluke vlada usred epidemije koronavirusa mogu uticati na saradnju sa Kinom u budućnosti.

Koronavirus Hongkong Foto: Tanjug/AP

Koje mere Kina može preduzeti nakon koronavirusa?

Kineski turisti su najveći svetski potrošači i drugi svetski izvor putnika prekomorskih destinacija, nakon SAD. Ovo Peking snabdeva ekonomskim oružjem za oblikovanje putnih tokova, kojim je do skoro rukovao.

Smanjivanje obrazovanja u inostranstvu, tržište sa snažnim multiplikativnim efektom na putovanja i turizam, još je jedno područje. Peking bi kineskim studentima mogao izdati upozorenja o putovanjima (kao što je to bio slučaj u Sjedinjenim Državama) ili preporučiti drugu zemlju. SAD i Australija spadaju u zemlje sa visokom populacijom kineskih studenata. Više od 350.000 kineskih studenata pohađa visoko obrazovanje u SAD-u, a 10.000 američkih studenata upisano je u akademske programe u Kini. U Australiji kineski studenti čine 31 odsto svih međunarodnih studenata, što je u 2018. godini bilo 525.054.

I sama Kina postaje magnet za međunarodne studente. U 2017. godini 489.200 međunarodnih studenata je nastavilo studije u Kini, što je, prema kineksom Ministarstvu prosvete, povećanje za više od 10% drugu godinu zaredom. Broj studenata sa diplomom dostigao je 241.500 (49.4% od ukupnog broja), što je 15% više u odnosu na isti period prethodne godine. Kina bi mogla da ograniči unos iz zemalja za koje smatra da ne sarađuju u toku koronavirusa ili da dodeli stipendije samo studentima iz zemalja koje favorizuje.

Vuhan Kina koronavirus virus Foto: Tanjug/AP

Isto se odnosi i na medicinski turizam, gde bi kineske turističke agencije mogle promovisati više wellness i medicinskih putovanja u, recimo, Tajland kategoriji III, nego u kategoriji I u Singapuru.

Zatim, tu je i kineska inicijativa koja finansira infrastrukturu, uključujući puteve, šine, luke, aerodrome, među projektima u Aziji od kojih putovanja i turizam imaju koristi. Međutim, pojedine države se sad plaše opasnosti od prekomernog zaduživanja prema Kini.

Na primer, ceo obalni grad na jugu Kambodže, nazvan Sihanoukvil, transformisan je sa hotelima, apartmanima i restoranima pod vođstvom Kineza i Kinom kao tržištem broj jedan. Da li Kambodža sa drugim aktuelnim projektima može priuštiti da uvredi Kinu?

Međutim, Kina možda neće imati razloga da uzvrati udarac ako se situacija sa koronavirusom umiri i kad oporavak krene u odgovarajućem, njoj prihvatljivom smeru.

Video: Užasni snimci iz Kine, ljudi padaju po ulicama kao sveće

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • misa

    12. februar 2020 | 09:50

    Pametne zemlje i treba tako do se virus ne zaustavi a kolko vidim da nas nigde nema mi ćemo da ispastamo ako ne preduzmemo nesto

  • nikolas

    12. februar 2020 | 12:13

    VIRUS SE MOZE SAMO VAKCINOM ZAUSTAVITI !! ALI TU JE I PTICIJI GRIP KOJI SE OPET POJAVIO!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA