≫ 

Pitanje je sad: Da li putnici biznis klase imaju pravo da preuzmu prtljag pre vas?

Ovo je možda jedina stvar u kojoj su putnici biznis i ekonomske klase ravnopravni

  • 12

Em je jeftinije, em je jednostavnije prilikom ukrcavanja i iskrcavanja da imate samo ručni prtljag. Ali znamo da to nije izvodljivo tokom leta na svaku destinaciju. Zato treba preduzeti sve što je do vas, kako ne biste dugo čekali da preuzmete prljag koji ste ostavili prilikom prijavljivanja. 

Posebno ako presedate na drugi let, morate da budete naročito obazrivi. Kašnjenje se u tom slučaju ne toleriše, pa je vrlo važno da na šalteru naglasite da ćete biti u obavezi da presedate, kako bi vaš kofer stavili na poziciju, koja će vam omogućiti da ga među prvima preuzmete.

Ima li razlike između ekonosmke i biznis klase po pitanju preuzimanja prtljaga?

Ako ste u prilici da putujete prvom klasom, onda vam ovakvo pitanje vrlo verovatno ne pada na pamet. Zapravo većinu putnika biznis klase ovako nešto ne zanima, jer smatraju da oni imaju pravo da prvi preuzmu sopstveni prtljag. Verovatno zato što su svesni da su platili kartu više nego putnici ekonomske klase, pa valjda zato i misle da je to njihovo pravo. Ali se tu zapravo radi o nečem sasvim drugom.

Nemojte tom prilikom uzimati u obzir putnike prve klase, koji nisu informisani, pa misle da ako su tom klasom putovali, imaju pravo da stanu ispred bilo kog putnika ekonsomske klase i prvi preuzmu svoj prtljag. Sve to apsolutno nema veze sa istinom i pravilima. 

U proseku je potrebno oko 8 minuta da prtljag počne da bude dopremljen do trake za preuzimanje. Naravno da se ta minutaža uvećava ukoliko nisu u pitanju samo koferi, već i ako se radi, na primer o opremi za skijanje. Dakle, precizno bi bilo reći da je potrebno u proseku između 8 i 15 minuta za iskrcavanje prtljaga svih puitnika jednog aviona sa prosečnim brojem sedišta.

pasoš, passport Foto: Pixabay.com

Ipak, neretko se dešava da putnici čekaju i duže od toga, te da se javi jedan ili jedna među njima, koja smatra da treba prva da preuzme svoj prtljag, naravno sve zato što je ona bila putnik prve klase. Na takve putnike uopšte ne treba da obraćate pažnju, jer momenat preuzimanja prtljaga jedino ima veze sa trenutkom predaje i činjenicom da li ste informisali radnika na infopultu o tome da treba, eventualno da presedate. Jedino u tom slučaju on ima pravo da promeni mesto vašem koferu i drugom prtljagu.

Po logici stvari, ukoliko među prvima predate svoj prtljag, trebalo bi i da ga među prvima preuzmete. Iz tog razloga je dobro da na vreme obavite sve potrebne formalnosti oko prijavljivanja. 

Ne zaboravite samo da obavezno obavestite radnike na šalteru izabrane avio kompanije, u slučaju da je neophodno da izvršite presedanje. Tada bi oni trebalo da prtljag koji ste predali, ubace među prvima, kako biste bili u mogućnosti da ga preuzmete što je moguće pre, a sve da ne biste zakasnili na naredni let.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA