≫ 

Najnovije zabrane za turiste koje mogu da vam upropaste odmor: Budite u toku sa njima!

Saznajte koje sve promene čekaju turiste

  • 2

Turistička sezona  traje tokom cele godine. U leto turisti uglavnom putuju u mediteranske zemlje, zima je posebno primamljiva za avanturiste koji biraju Tajland ili Bali kako bi se zagrejali tokom hladnih dana...

I dok se turisti stalno smenjuju, a putovanja se sve više promovišu putem društvenih mreža i blogova, mnoge zemlje uvode zabrane i ograničenja za turiste...

Zato je važno da na vreme budemo informisani o svim pravilima i propisima s kojima bi mogli da se susretnete u određenoj zemlji.

Portal "Brajt Sajd" je izdvojio listu zabrana za putnike, a mi vam ih prenosimo u celosti:

Biće teže pronaći agenta za putovanje na aerodromu u Istanbulu

 

Od sada ćete morati sami da pronađe predstavnike agencija za putovanje na aerodromu u Istanbulu. Iako su ranije agenti sačekivali putnike odmah nakon carinske kontrole, od 1. januara 2020. uveden je zakon prema kome agenti neće moći da uđu u ovaj prostor niti da drže natpise sa imenom svoje kompanije ili imenom turiste. Prema novim pravilima, ovakve radnje se smatraju ilegalnim oglašavanjem.

Istanbul, aerodrom

Foto: Tanjug/AP

Karte za čuvenu katedralu Svetog Marka u Veneciji neće biti dovoljne za sve turiste

 

Venecija je osmislila plan kako da reguliše protok turista koji vole da lutaju ogromnim trgom na kome je smeštena bazilika Svetog Marka. Smatra se da je ovo jedna od najpopularnijih atrakcija u celoj Italiji, što znači da je gotovo tokom cele godine preplavljena turistima. Zanimljiv je podatak da svakog dana ovu katedralu poseti u proseku oko 15.000 ljudi.

Kako bi zaštitili jedinstveno istorijsko blago vlasti su odlučile da uvedu kupovinu karata, tako da turisti moraju da plate određeni iznos da bi prišli trgu i ušli u katedralu. Pri tome, turisti će imate dve opcije: da putem interneta kupe kartu za ulazak u katedralu ili da uzmu besplatne karte na nekoj od gradskih stanica. Ukoliko se opredelite za drugu opciju, niko ne može da vam garantuje da ćete moći da posetite ovu atrakciju jer je dnevna poseta turista ograničena.

Moraćete da koristite korpe ili platnene torbe na Tajlandu

 

S obzirom na to da je Tajland od 2021. godine najavio kompletno izbacivanje iz upotrebe plastičnih kesa, promene su postepeno počele da se uvode još od januara meseca. Odluka je već doneta, a iako se lokalno stanovništvo pobunilo zbog ove "inovacije" putnici će morati da zaborave na plastične kese za jednokratnu upotrebu. Turisti imaju dve mogućnosti da se prilagode novim propisima: da nabave platnenu torbu ili korpu.

Neće vam biti dozvoljeno da ponesete jabuku ili krastavac u Evropu

 

Počevši od 14. decembra 2019. godine, u zemljama Evropske Unije počeli su da se primenjuju novi sanitarni uslovi. Od sada, uvoz voća i povrća u Italiju, Finsku, Grčku i druge zemlje EU moguć je samo uz poseban sertifikat. Razlog je borba protiv širenja biljnih štetočina. Čak će i jabuka koju turisti obično jedu za užinu biti oduzeta, a dobra vest je da smrznuto voće i povrće u konzervi nisu na listi novih propisa.

jabuka

Foto: Pixabay.com

Odsedanje u Amsterdamu će biti skuplje

 

Od sada ćemo morati da uštedimo malo više novca da bismo posetili Amsterdam jer je od 1. januara 2020. grad uveo novu taksu za turiste. Kako piše portal Brajt Sajd, na ovaj način vlasti pokušavaju da se boriti sa ogromnim protokom putnika. Svake godine Amsterdam, gde živi nešto više od milion ljudi, poseti više od 17 miliona turista. Od sada će svi koji žele da posete grad morati da plaćaju dodatnih 3 evra po noći, što je dodatak postojećem trošku koji iznosi 7 odsto od ukupne cene sobe (to je 10 odsto prilikom rezervacije putem Airbnb-a).

Više nećemo moći da kupujemo avionske karte za 10 dolara u Evropi

 

U 2020. godini Nemačka planira da uvede ekološki porez na avionske letove. Naknada za domaće letove do evropskih destinacija znatno će se povećati i postaće 13,03 eura umesto dosadašnjih 7,5 eura. To znači da će karte u prosečnom iznosu od 10–15 evra, koje su obožavali svi turisti, nestati. Poreski prihodi od toga žele da usmere na razvoj železničkog saobraćaja. Tako se očekuje da će putovanje brzim vozovima u Nemačkoj biti jeftinije za oko 10 odsto.

karta, avion

Foto: Pixabay

Moraćete duže da čekate na čekiranje u turskim hotelima 

 

Turske vlasti obećavaju da će započeti strogu kontrolu primene zakona koji se tiče zaštite ličnih podataka. Zakon je stupio na snagu 2016. godine i zabranio je hotelskim radnicima da prave fotokopije pasoša gostiju ili da traže bankarske kartice i broj mobilnog telefona. Ranije su hoteli uspešno zanemarivali ovu zabranu tokom sezone, kako bi što brže proverili turiste. Bilo je mnogo lakše napraviti kopije i skeniranje ličnih dokumenata i popuniti potrebne formulare za prijavu. Sada se hoteli mogu suočiti s ozbiljnim kaznama zbog nepoštovanja ovog zakona. To znači da će proces prijavljivanja posetilaca potrajati duže, posebno u povoljnim hotelima sa 3 i 4 zvezdice, od kojih mnogi imaju nekoliko stotina soba. Obično se u ove hotele prijavljuju turističke grupe koje se sastoje od 20-25 ljudi koji dolaze odjednom u grupama. Stoga će turisti od sada morati sa strpljenjem i razumevanjem čekati ključ svoje hotelske sobe.

Da li ste nekada tokom putovanja sreli sa nekim neobičnim pravilom ili zabranom, koja vas je iznenadila? Pišite nam u komentarima!

 

Video: More u februaru: Naravno, jer su ludački talasi visoki kao soliter

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    22. februar 2020 | 09:05

    Od ove godine u Turkoj se placa boravisna taksa za boravak u hotelima, zavisno od broja zvezica hotela zavisi i cena boravisne takse, odprilike 2-3 € dnevno po danu. Deca do 12 godina su oslobodjena placanja. Placa se na licu mesta.

  • Јелена

    21. februar 2020 | 23:05

    А таман сам мислила да одем мало на Тајланд, кад оно не могу платнене торбе... Ништа онда...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA