≫ 

Kako se putnici aviona mogu zaštiti od koronavirusa?

Smrtonosna infekcija smanjila je gužve na aerodromima širom sveta

  • 0
Avion, putovanje Image by Orna Wachman from Pixabay

Osobe koje često putuju avionom sve više strahuju od epidemije sezonskog gripa, ali i koronavirusa.

Studija Tehnološkog instituta iz Masačusetsa kaže da se samo 20 odsto putnika mogu pohvaliti čistoćom ruku. Glavni uslov higijene podrazumeva da ruke budu oprane vodom i sapunom u intervalu od 15 sekundi na svakih sat vremena. Kada bi 60 procenata svih putnika na aerodromima imalo čiste ruke, globalno širenje epidemije usporilo bi se za čak 69 odsto, navode autori studije.

Avion Foto: Pixabay

Ne može se uticati na higijenske navike stotina hiljada ljudi, ali bi svaki odgovoran putnik trebalo da učini neophodne korake kako bi sačuvao svoje zdravlje. Fox news je izdvojio neke od najvažnijih.

Antibakterijske maramice

Brisanje sedišta higijenskim maramicama sa alkoholom je osnovni vid zaštite. Uz to, poželjno je prebrisati sto, naslon za ruke, taster sigurnosnog pojasa i ventilacioni otvor.

- Brisanje prostora koji se najčešće dodiruje jedan je od načina borbe protiv opasnih mikroba - kaže infektolog Debra Gof i savetuje putnicima da ponude višak maramica osobama koji se nalaze u njihovom okruženju.

- Očišćeni prostor će svima doneti pogodnosti - dodaje Gof.

vlazne maramice bebi guza Foto: Leah Goulis/Kidspot

Prljava sedišta

Bez obzira da li putnik ima kartu za ekonomsku ili biznis klasu, antibakterijske maramice ne pomažu u ovom slučaju. Pojedini putnici sa sobom nose prekrivače sedišta i stola za višekratnu upotrebu. Studija o čistoći u avionu sugeriše da su nasloni za glavu ubedljivo najprljaviji i pogodni su za prenošenje ešerihije. To je još jedan od razloga da se pre putovanja razmisli o nošenju prekrivača.

Debela žena u avionu. avion, sedište Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Dodir je uzrok infekcije

Težnja da se zauzme što više prostora u avionu može biti ozbiljan rizik po zdravlje. Korišćenje delova za odlaganje ličnih stvari, jedan je od faktora rizika. Tokom sedmice ih dodiruje stotine putnika, pa je na ovim mestima najveća koncentracija klica.

Prema istraživanju Univerziteta Emori najsigurnije mesto u avionu jeste sedište pored prozora. Koronavirus se širi sluznim kanalima, pa su putnici koji dele više prostora sa drugim osobama izloženiji kapljičnim infekcijama.

Učesnici studije koji su imali mesta pored prozora, smanjili su broj kontakata sa ostalim putnicima. Samim tim smanjili su šansu da budu zaraženi.

Broj obolelih od početka epidemije premašio je 73.000, a registrovano je najmanje 1.868 smrtnih slučajeva zbog koronavirusa.

N.N.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA