Jedinstveni vodopad na svetu koji se nalazi u centru grada je u našem komšiluku

Plivski vodopad u središtu grada Jajca, koji se nalazi u Bosni i Hecegovini, jedan je od dvanaest najlepših na svetu

  • 1
Plivski vodopad Printskrin Instagram / rajisafko

Plivski vodopad, visok 21 m, predstavlja simbol grada Jajca i smatra se jednom od najlepših prirodnih lepota Bosne i Hercegovine.

Ono po čemu je ovaj vodopad jedinstven u svetu jeste činjenica da se nalazi u najužem centru grada, na mestu gde se Pliva uliva u Vrbas, reku prekrasne boje.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by 🌍 44 countries 4 continents 🌍 (@travelxetine) on

Veličanstven vodopad je upisan u Uneskovu tentativnu ili privremenu listu (lista potencijalnih dobara), a proglašen je jednim od 12 najlepših na svetu.

Smešten u raskošno zelenilo, ovaj vodopad Pliva je savršeno mesto za turiste koji žele da posmatraju moćnu snagu prirode. Bez obzira da li stojite ispod njega ili gledate odozgo, prizor Plivskih vodopada oduzima dah!

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Feather cage (@feather_cage) on

Rečno korito reke Plive i vodopad formirani su od poroznog materijala - travertina. Veruje se da je vodopad nastao pre 50.000 godina. Na udaljenosti od pet kilometara od grada nalaze se dva jezera koja se koriste kao značajan hidroenergetski resurs.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by 💕 🅽 💕 (@_mrs_music) on

Na Plivskim jezerima se turisti mogu baviti različitim sportovima na vodi, kao i ozbiljnim pripremama pre velikih takmičenja, šampionata, olimpijada itd. Veliko Plivsko jezero je, zbog svoje specifične gustine vode, idealno za kajakaštvo. Dodatna atrakcija predstavljaju vodenice, popularno nazvane Mlinčići.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by - Zahra (@_queen4) on

Iako je na ovoj lokaciji moguće praktikovati gotovo bilo koju aktivnost vezanu za vodu, glavna atrakcija je Međunarodno takmičenje u skokovima, koje se održava svake godine. U prvoj nedelji u avgustu, tradicionalno se održava skakanje sa vodopada, a mnogim profesionalnim sportistima je izazov da se takmiče u ovakvom ambijentu. Dakle, za novu adrenalinsku avanturu toplo se preporučuje ovaj događaj.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Nevena Tomić (@nenushkaland) on

Ribolov je veoma popularan na reci Plivi i njenim jezerima, jer pružaju idealne uslove za sportski ribolov. U tim vodama živi oko 26 vrsta riba.

Da li vam se dopadaju Plivski vodopadi i planirate li da ih posetite u budućnosti?

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stefan

    21. februar 2020 | 16:26

    Imao sam sreće da uživo vidim prirodnu lepotu ovog kraja. Plivska jezera i vodopad oduzimaju dah, ali pravu snagu reke Plive pokazuju njena tri moćna izvora koja se nalaze na par kilometara od Šipova. Čak i put do tamo obiluje prirodnim lepotama, ako se ide preko Banjaluke put vodi kroz kanjon Vrbasa ili može da se ide preko Manjače a ne zna se koji put je lepši. Nedaleko odatle je i jezero Balkana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA